- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie fără precedent. Guvernul elimină facilitățile fiscale din construcții de la 1 septembrie, dar salariul brut ar putea crește la 4500 lei în 2024

12 Jul, 20:27 • Lupu Alexandra
Lovitură dură pentru constructori. Guvernul elimină facilitățile fiscale din construcții de la 1 septembrie. În schimb, salariul brut ar putea crește la 4.500 lei.
Decizie fără precedent. Guvernul elimină facilitățile fiscale din construcții de la 1 septembrie, dar salariul brut ar putea crește la 4500 lei în 2024

Constructorii au fost astăzi în Guvern pentru a discuta despre eliminarea facilităților fiscale din construcții, dar cu toate acestea, nu au obținut ce și-au dorit: de la 1 septembrie, vor avea de achitat mai multe taxe. Totodată, se ia în considerare varianta de a majora salariul brut din construcții, de la 4.000 lei la 4.500 din 2024, pentru ca muncitorii să nu plece în vest, informează economedia.ro.

Guvernul elimină facilitățile fiscale din construcții

Guvernul nu renunță la eliminarea facilităților fiscale pentru sectorul construcțiilor. În același timp, patronatele din domeniu au arătat că această măsura va afecta șantierele. În cele din urmă, PIB-ul României se va afla în pierdere, din cauza faptului că investițiile vor fi restrânse.

Constructorii au fost astăzi în Guvern pentru noi discuții privind renunțarea la scutirea de la plata contribuției pentru sănătate (CASS) de 10%. Executivul i-a informat că decizia va intra în vigoare de la 1 septembrie. Pe de altă parte, Guvernul se gândește să majoreze salariul brut în construcții, de la 4.000 la 4.500 lei în 2024, tocmai pentru ca muncitorii să nu plece în vest, unde veniturile sunt mai mari.

Citește și despre: Taxe și impozite: motivele pentru care românii încep să plătească din ce în ce mai mult. „Suntem singura țară membră UE care se află în procedura de deficit excesiv”

Facilitățile fiscale în construcții (scutirea de la plata CASS) au fost introduse prin Ordonanța 114/2018. Același act normativ prevede și un salariu de minimum 3.000 lei brut. Reducerea facilităților fiscale ar urma să se aplice din 2025, conform PNRR, iar până în 2028 să devină complet eliminate. Dacă Guvernul renunță la scutirea CASS, șantierele se vor restrânge, iar Statul va pierde banii din investiții.

Construcții
Construcții

„Însă cel mai grav efect va fi acela că şantierele se vor restrânge ca dimensiune, progresul lor se va diminua dramatic, iar PIB-ul care poate fi creat de domeniul construcţiilor, de investiţiile din construcţii va fi diminuat sau menţinut la un nivel mult mai scăzut decât ar fi putut el fi.

Noi acum suntem undeva la 8% din PIB, dar am fi putut fi, având în vedere bugetele din PNRR şi din fonduri europene şi din alte resurse, ajunge la peste 10%  şi aşa e normal pentru o ţară în dezvoltare precum România, 10 – 12%.

Însă vom fi obligaţi să rămânem jos, un PIB care se va face cu oamenii noştri în afară, în Germania, în Franţa, Anglia. Un lucrător contribuie la PIB-ul României cu 70.000 Euro/an, cei mai buni. Vom avea cu 7 miliarde de euro în minus la PIB pe care i-am fi putut face în construcţii. Gândiţi-vă şi aici impozite, TVA şi impozitele acestea care există pe salarii, care vor lipsi, iar o altă problemă majoră va fi proliferarea muncii la negru. Ştim bine că, în general, colectarea este greoaie.

Firmele de construcţii s-au luptat cu companiile de samsari, cum le zicem noi, care fură forţă de muncă şi o plătesc la negru. Şi oamenii sunt tentaţi să se ducă pentru un ban în plus.. Ni s-a spus că mai mult ca sigur, până în 2025, aşa cum este în PNRR, nu se vor mai face modificări pe acest subiect. Din păcate, după numai un an de zile se pune problema înjumătăţirii sau chiar desfiinţării acestor facilităţi, un efect ulterior fiind inevitabil un efect negativ, inevitabil şi imprevizibil”, a avertizat miercuri Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții.

Te-ar putea interesa și: Guvernul introduce taxe noi pentru mai multe categorii de români. De când intră în vigoare restructurarea facilităţilor fiscale