- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie majoră pentru 1 milion de pensionari. Guvernul va stabili ce se întâmplă cu impozitele lor

10 Feb, 08:25 • Bumbeneci Diana
1 milion de pensionari ar putea scăpa de impozit. Legea se află în dezbatere la Camera Deputaților.
Decizie majoră pentru 1 milion de pensionari. Guvernul va stabili ce se întâmplă cu impozitele lor

La ora actuală, pensiile mai mici de 2.000 de lei sunt scutite de la plata impozitului, anunță Bugetul. De altfel, după Decizia Curții Constituționale a României nr. 650/2022, începând cu 28.12.2022, nu se mai reține contribuția de asigurări sociale de sănătate, de 10%, pentru pensionarii care au pensiile mai mari de 4.000 de lei.

Mai mult, sunt șanse mari ca seniorii cu pensiile între 2.000 și 3.000 de lei să scape de CASS. Mai mult, dacă se analizează forma proiectului de lege aflat pe masa de lucru a deputaților, se poate ajunge la o eliminare a CASS, luând în considerare faptul că CCR a eliminat plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru cei cu pensiile mai mari de 4.000 de lei.Amintim că anul trecut, mai mulți parlamentari liberali, sprijiniți de Raluca Turcan,  au propus un document legislativ care vizează eliminarea CASS-ului pentru pensionarii cu pensiile între 2.000 și 3.000 de lei. După lungi dezbateri, pe 14 decembrie 2022, proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, iar acum se află în dezbatere la Camera Deputaților, cea care este și for decizional. Dacă va fi votată de Camera Deputaților, proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare și va intra în vigoarea după publicarea în Monitorul Oficial.

Cum arată proiectul de lege pentru pensionari

 Alineatul (1) al art. 100 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(l)Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii.”>>, se arată în propunerea legislativă semnată de un grup de liberali, în frunte cu Raluca Turcan.

Liberalii susțin că această propunere legislativă este o „formă de compensare parțială a inflației din ultima perioadă”.

pensii 2023
pensii 2023

„În contextul creșterii accelerate a prețurilor de consum și al erodării puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici, propunem majorarea de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a sumei prevăzute la alin (1) al art 100, ca formă de compensare parțială a inflației din ultima perioadă.

Ai mai putea citi: Turcia este lovită de al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter

Măsura are un impact bugetar brut estimat la aproximativ 87,49 milioane lei lunar, impact bugetar care va fi acoperit/compensat în integritate din:

– creșterea veniturilor bugetului de stat, peste prognoze, din următoarele surse fiscale/: TVA, alte taxe și impozite fiscale. De asemenea, măsura va genera stimularea/menținerea consumului agregat al populației vârstnice și o valoare mai mare a veniturilor bugetare.

– creșterea veniturilor bugetului general consolidat în prima parte a anului 2202, în special pentru următoarele categorii de venituri: impozitul pe salarii și venit (+18,4% în primele 6 luni); contribuții de asigurări (+9,7% în primele 6 luni). Această creștere a veniturilor, care este superioară prognozelor care au stat la baza fundamentării bugetului de stat pentru anul 2022, permite implementarea plafonului de venit neimpozabil încă din cursul anului 2022”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

Așadar, măsura se întemeiază bugetar pe surse precise de finanțare și asigură, concomitent, următoarele avantaje asupra societății și mediului economic:

contribuie la creșterea puterii de cumpărare pentru aproximativ 1 milion de pensionari care au un cuantum al pensiilor mai mic sau egal cu 3.000 de lei;
contribuie la menținerea unei cereri cel puțin constante în economie, cu efecte pozitive asupra operatorilor economici români (care produc și comercializează produse pe piața internă) și asupra creșterii economice;
contribuie la creșterea veniturilor bugetare fiscale din TVA, accize și alte taxe și alte impozite asociate utilizării bunurilor”, mai este prevăzut în expunerea de motive semnată de Raluca Turcan, deputat PNL și fost ministru al Muncii.

Ai mai putea citi: Bilanț teribil al cutremurului din Turcia: peste 500 de oameni au murit și alte mii de persoane au fost rănite

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult