- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie oficială! Guvernul a majorat cu aproape 15% salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară

31 Oct, 13:08 • Bumbeneci Diana
După lungi dezbateri, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a luat decizia finală! Crește salariul pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară.
Decizie oficială! Guvernul a majorat cu aproape 15% salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară

Guvernul

a adoptat, marți, Ordonanța de Urgență cu noile valori ale salariului minim în construcții, agricultură și industria alimentară, care se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii noiembrie.

Crește salariul pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară

Salariul minim brut va fi de 4.582 de lei în sectorul construcțiilor (față de 4.000 de lei în prezent), iar în domeniul agricol și în industria alimentară salariul minim brut va fi 3.436 de lei (față de 3.000 de lei în prezent).

„Astfel, vor fi protejate veniturile din aceste domenii importante pentru economia României și după introducerea contribuției pentru sănătate. Aceste valori au fost stabilite de Guvern prin consultări cu sindicatele și patronatele, în cadrul Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social”, a informat Guvernul, într-un comunicat de presă.

De majorarea salariului minim brut în domeniul construcțiilor vor beneficia 423.110 salariați, iar în sectorul agricol și industria alimentară 168.000 de salariați, potrivit estimărilor.

OUG-9

În prezent, salariul minim brut în construcții este de 4.000 lei, dar nu se plătesc contribuții de sănătate, așa că salariul net încasat de angajat este de 3.150 lei. Sindicaliștii afirmaseră că dacă salariul brut va fi majorat la 4.500 lei, dar se reintroduc contribuții la sănătate, atunci salariul net scade cu 56 lei, la 3.094 lei.

În agricultură și industria alimentară, salariul minim brut era de 3.000 lei și a fost majorat de la 1 octombrie la 3.300 lei, odată cu majorarea salariului minim brut pe țară. Dacă s-ar reintroduce contribuții la sănătate, la un salariu minim de 3.300 lei, asta ar însemna pentru salariații din sector o reducere a salariului net de 94 lei.

Vezi și: 2024 aduce două majorări la pensie pentru o categorie de români. Cine sunt seniorii norocoși

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult