- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Declarațiile inedite ale lui Adrian Negrescu. Expertul consideră că în piața asigurărilor există autorități care „își doresc o felie serioasă din acest business”

11 Mar, 11:28 • Lupu Alexandra
România se confruntă cu o nouă criză a asigurărilor și prețurilor. Adrian Negrescu a vorbit despre ce ar putea face oamenii în această situație, dar și despre interesele politice care sunt la mijloc.
Declarațiile inedite ale lui Adrian Negrescu. Expertul consideră că în piața asigurărilor există autorități care „își doresc o felie serioasă din acest business”

Piața asigurărilor este în plină criză. Prețurile au crescut cu până la 40% în unele cazuri, tocmai de aceea, Adrian Negrescu vorbește public despre ce se întâmplă în acest domeniu și despre interesele politice care sunt la mijloc, așa cum confirmă ziare.com. Analistul susține că există autorități care „își doresc o felie serioasă din acest business”.

Ce se întâmplă cu piața asigurărilor din România

Piața asigurărilor înregistrează o nouă criză, având în vedere că prețurile au crescut cu până la 40% în unele cazuri. Autoritățile au afirmat recent că vor lua în considerare plafonarea costurilor, tocmai pentru că situația necesită o rezolvare imediată. Cu toate acestea, Adrian Negrescu nu susține inițiativa.

Expertul precizează că piața asigurărilor poate ajunge la un record în 2023, pe fondul majorărilor care au avut loc în ultima perioadă. Mai mult de atât, analistul susține că autoritățile „își doresc o felie de pâine din acest business”. Pentru a motiva această informație, Negrescu a adus aminte de ministrul Energiei, care îi trimitea pe români să facă contract cu firma de stat, astfel, piața liberă era ignorată.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Industria de asigurări din România plătește despăgubiri de 3,7 milioane de euro, zilnic. Două milioane de euro sunt pentru RCA

„Piaţa asigurărilor, despre care spuneam zilele trecute, într-un studiu Frames, că are potenţialul de ajunge la un record istoric în 2023, pe fondul creşterii interesului românilor pentru protecţia bunurilor, a intrat în colimatorul autorităţilor care pare că îşi doresc o felie serioasă din acest business.

Declaraţiile privind intenţia autorităţilor de a înfiinţa o companie de asigurări de stat vin să confirme că atacurile la adresa pieţei nu sunt fără interes. La fel proceda, anul trecut, şi ministrul Energiei, care îi trimitea pe români să încheie contracte cu firma de stat, ignorând principiile unei pieţe libere al cărei arbitru ar trebui să fie”, declară Negrescu.

În același interviu, analistul economic a menționat că declarațiile lui Marcel Ciolacu sunt cele care aveau rolul de a amplifica situația din această piață. Mai exact, președintele Camerei Deputaților anticipa un nou faliment în domeniu. Negrescu susține că afirmațiile lui Ciolacu pot reprezenta un caz de manipulare a pieței.

Adrian Negrescu, declarații inedite despre piața asigurărilor din România
Adrian Negrescu, declarații inedite despre piața asigurărilor din România

„Declaraţiile domnului Ciolacu, despre un eventual faliment în domeniu, au venit să pună gaz pe focul problemelor din această piaţă. În orice ţară normală, domnul Ciolacu era invitat să explice ce informaţii are şi ce şi-a propus cu declaraţiile sale care pot fi interpretate ca un caz clasic de manipulare a pieţei.

În vizor se află, cu siguranţă, principalul jucător din piaţă, Euroins, care după falimentul City, a ajuns la 2,5 milioane de clienţi şi pe care ASF îl controlează în aceste zile. Războiul dintre ASF şi Euroins a ajuns la faza plângerilor penale, iar surse din ASF au declarat în presă că această firmă ar avea probleme de solvabilitate”, spune expertul.

În continuare, analistul economic a precizat că plafonarea prețurilor nu este o idee bună. Negrescu susține că anunțul poate fi considerat o altă formă de manipulare, având în vedere că poate influența comportamentul clientului și al firmelor. Expertul a vorbit despre limitarea costurilor implementată în 2015 și a amintit de explozia care a avut loc după în piața asigurărilor.

„Plafonarea tarifelor RCA ar fi cea mai proastă soluţie, mai ales că este posibil să fie aplicată la tarifele de referinţă majorate cu până la 40%. Dacă se va întâmpla acest lucru, apare o întrebare logică – demersul a fost unul coordonat – adică ASF a crescut special tarifele ca apoi să le plafoneze la un preţ mai mare?

Rămâne să aflăm, pentru că ASF nu a venit cu alte precizări. Cert este că anunţul plafonării, sec şi fără detalii, poate fi interpretat ca o altă formă de manipulare a pieţei, pentru că influenţează comportamentul clienţilor şi al firmelor.

Primii îşi pun, bineînțeles întrebarea dacă să mai cumpere o asigurare nouă acum sau să aştepte plafonarea, iar firmele se gândesc ce va însemna această plafonare şi dacă nu cumva îi va duce în faliment. Noi am mai plafonat preţurile la RCA în 2015, iar ulterior preţurile asigurărilor au explodat. Plafonarea este cea mai proastă soluţie”, declară Negrescu.

Citește și: ASF, cu ochii pe companiile de asigurări, după explozia prețurilor pentru polițele RCA. Nicu Marcu: „Avertizăm companiile de asigurări să nu speculeze perioada de criză”