- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decontări de peste 276 de milioane de euro pentru români. Cine primește banii

03 Feb, 18:47 • Bumbeneci Diana
Vești bune pentru români. AFIR confirmă solicitarea decontărilor în valoare de peste 270 de milioane de euro.
Decontări de peste 276 de milioane de euro pentru români. Cine primește banii

Românii primesc bani de la Guvern. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță oficial că a transmis la sfârșitul lunii ianuarie 2023 către Comisia Europeană cererea pentru decontarea a 276.835.617 euro, anunță AgroTv.

AFIR anunță decontări de milioane de euro

În acest sens, conform unui comunicat transmis de reprezentanții AFIR, analizat de sursa citată, această sumă face referire directă la contravaloarea plăților oferite din banii de la bugetul național în anul 2022, în perioada 16 octombrie – 31 decembrie, către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice. Este vorba despre acei români care au realizat investiții eligibile în agricultură și în mediul rural, dar și pentru măsurile de mediu și climă.

Ai mai putea citi: Bani de la APIA pentru români. Cum poți primi 150 de euro pe hectar

„Declarația de cheltuieli transmisă Comisiei cuprinde totalul plăților efectuate de AFIR în trimestrul IV din 2022 către beneficiarii proiectelor de investiții și ai plăților directe și compensatorii”, mai anunță AFIR. Banii aferenți au fost oferiți din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), fiind vorba despre suma de 261,2 milioane de euro, precum și din Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (EURI) cu 15,6 de milioane de euro.

Milioane de euro de la AFIR
Milioane de euro de la AFIR

Potrivit procedurilor de lucru stabilitate la nivelul Comisiei Europene, declarația de cheltuieli aferentă perioadei 16 octombrie – 31 decembrie 2022 a fost încărcată direct în sistemul informatic utilizat pentru schimbul de date între statele membre și CE. Ulterior, după ce autoritățile se vor ocupa de verificarea sumelor din declarația de cheltuieli, Comisia Europeană se va ocupa de rambursarea banilor României, în termen de maximum 45 de zile. Este vorba despre fondurile europene alocate pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Precizăm că, până în prezent, Comisia Europeană a rambursat României peste 7,6 miliarde de euro pentru investiții realizate în agricultură, pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural și pentru plăți directe și compensatorii prin Programul Național de Dezvoltare Rurală în intervalul 2014 – 2022”, se mai arată în comunicatul AFIR.

Citește și: Ministrul Finanțelor promite schimbarea salariului minim. „Salariul minim va crește, cu siguranță, din nou!”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult