- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Denunțarea evazioniștilor, recompensată cu o parte din valoarea fraudei. Ministrul Marcel Boloș a făcut anunțul

21 Nov, 15:08 • Stefan Simion
Românii care se sustrag de la plata taxelor și impozitelor ar putea fi turnați chiar de către cei din anturajul lor. Și asta întrucât statul român a decis să-i "recompenseze" pe "turnători" cu un anumit procent din valoarea fraudei. Evaziunea fiscală ajunge, în prezent, la peste 10% din PIB, adică 160 de miliarde de lei.
Denunțarea evazioniștilor, recompensată cu o parte din valoarea fraudei. Ministrul Marcel Boloș a făcut anunțul

Denunțarea evazioniștilor va fi, așadar, stimulată financiar și asta pentru a creşte gradul de colectare a taxelor și impozitelor datorate de firme și cetățeni. Ministrul de Finanţe, Marcel Boloș, vrea să implice românii în combaterea evaziunii fiscale. O astfel de „recompensă” ar putea primi, spre exemplu, angajații care-și denunță patronii care îi plătesc parțial pe cartea de muncă. De asemenea, pot fi denunțate și firmele care nu emit facturi. Denunțul se face online, sub rezerva anonimatului.

Denunțarea evazioniștilor, recompensată cu o parte din valoarea fraudei

Ne gandim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională”, a declarat ministrul Marcel Boloș, citat de observatornews.ro.

În prezent, ANAF monitorizează plata taxelor cu un sistem informatic vechi, cu peste 400 de aplicaţii independente, dar Ministerul de Finanţe urmează să digitalizeze, în cel mai scurt timp, instituţiile din subordine. Cu ajutorul noului soft, vor fi interconectate milioane de date din cele 660.000 de case de marcat, sistemul e-transport, sigiliul electronic al mărfurilor, facturi electronice şi informaţii contabile.

Citeste si Ciolacu: Oameni buni, nu desfiinţează nimeni cash-ul. Nu obligă nimeni să ai card / Nu vedeţi ce minciună grosolană? / Cum vreţi să combat eu evaziunea?

Punctele vamale tranzitate cel mai des de contrabandiști, dotate cu scannere performante

Pentru a combate contrabanda, statul cumpără 26 de scannere performante pentru vămi. Primele trei vor fi amplasate în zonele cele mai tranzitate de contrabandiști și evazioniști: Portul Constanţa, graniţele cu Moldova şi cu Ucraina. În prezent, Autoritatea Vamală Română nu dispune decât de un singur scanner, vechi de două decenii, care se află în Portul Constanţa.

Denunțarea evazioniștilor

Cel târziu la începutul anului viitor să putem să inaugurăm, să punem prima bornă de scanner”, promite ministrul de Finanțe.

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, speră ca, în 2024, colectarea de taxe și impozite la bugetul de stat să crească.

„Ne propunem să creştem cu cel puţin 1% din PIB creşterea colectării TVA pentru anul următor”, a transmis ministrul Bogdan Ivan.

Citeste si Premierul Ciolacu explică de ce România nu are bani pentru pensii mai mari! Evaziunea fiscală e la cote alarmante

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult