- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Descoperire arheologică de proporții în Constanța! Un vas antic plin cu monede romane din secolul al III-lea

21 Jan, 14:42 • Cornel Ghimeșan
Trei bărbați dint-o comună din Constanța au făcut o descoperire arheologică de proporții. Aceștia au găsit un vas de ceramică antic și monede romane, care conform arheologilor datează din secolul al III-lea d. Hr.
Descoperire arheologică de proporții în Constanța! Un vas antic plin cu monede romane din secolul al III-lea

O descoperire arheologică inedită a fost făcută de trei bărbați din Constanța. Aceștia au găsit, cu ajutorul unui detector de metale, un vas de ceramică antic și monede romane, despre care arheologii au comentat că ar data din secolul al III-lea d. Hr.

Citește și: Buget record pentru Sectorul 4! În 2023 primăria va avea la dispoziție 3,4 miliarde de lei

Un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa a arătat că poliţişti din cadrul Secţiei 9 Rurală Topraisar au fost sesizaţi, vineri după amiază, prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că ar fi găsit, în extravilanul localităţii Ciobăniţa, o oală în care se află mai multe monede antice, iar la faţa locului s-au deplasat poliţişti ai Serviciului Investigaţii Criminale, împreună cu arheologi din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Descoperire arheologică de proporții în Constanța!
Descoperire arheologică de proporții în Constanța!

Descoperire arheologică într-o comună din Constanța

“În urma verificărilor s-a stabilit faptul că trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 34 şi 46 de ani au efectuat detecţii în zona extravilanului localităţii Ciobăniţa, comuna Mereni, iar la un moment dat au găsit, îngropat la aproximativ 60 de centimetri de sol, un vas antic din ceramică, plin cu monede antice. Totodată, lângă acest vas au fost descoperite mai multe fragmente ceramice şi metalice, precum şi o monedă similară celor din vas.

Din examinarea preliminară efectuată la faţa locului a reieşit faptul că vasul este de provenienţă getică (secolul al III-lea d.Hr.), iar monedele sunt de provenienţă romană (secolul al III-lea d.Hr.). Obiectele în cauză au fost lăsate în custodia arheologilor din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa”, a transmis IPJ Constanţa.

Descoperire arheologică de proporții în Constanța!
Descoperire arheologică de proporții în Constanța!

Poliţiştii au stabilit că bărbaţii care au făcut descoperirea sunt deţinători autorizaţi de detectoare de metale, iar zona unde au fost găsite vasul din ceramică şi monedele romane nu este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice şi nici în Repertoriul Arheologic Naţional.

Alte articole: În 2023, cele mai scumpe prețuri la apartamente nu sunt în București. Iată zonele în care ai nevoie lunar de zeci de mii de lei pentru a trăi

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult