- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Descoperiri extrem de valoroase la Cluj! Ce au găsit arheologii pe șantierul drumului expres spre Autostrada Transilvania?

01 Nov, 20:02 • Fundeanu Madalina
Au fost făcute descoperiri uimitoare în timpul lucrărilor pe șantierul drumului expres spre Autostrada Transilvania. Arheologii au găsit vestigii dacice și romane foarte importante.
Descoperiri extrem de valoroase la Cluj! Ce au găsit arheologii pe șantierul drumului expres spre Autostrada Transilvania?

Clujenii au făcut descoperiri de-a dreptul fascinante de curând. Vestigii dacice și romane foarte importante au fost găsite în timpul lucrărilor pe șantierul drumului expres spre Autostrada Transilvania, conform informațiilor oferte de Antena 3 CNN.

Descoperiri inedite a unor vestigii dacice și romane

Lucrările de descărcare arheologică de pe traseului drumului de legătură între DN1 și A3 au dus la descoperiri extrem de valoroase a unor vestigii dacice și romane.

Potrivit arheologilor, acum mai bine de 750 de ani la Tureni se vorbea deja limba română.

Descoperiri arheologice
Descoperiri arheologice, sursa foto: Antena 3 CNN

Te-ar mai putea interesa și: Antreprenorii de astăzi! Acești tineri au pus bazele unei afeceri de succes, în care vând unul dintre cele mai vechi și apreciate alimente din lume

Tureniul a fost locuit de daci, apoi și de romani, iar acest lucru a fost reconfirmat de specialiști. Lucrările de descărcare arheologică de pe traseului drumului de legătură între DN1 și A3 au dus la descoperiri extrem de valoroase.

O lance din vremea dacilor, care datează din secolul al doilea, înainte de Hristos, respectiv o așezare civilă romană, din secolele 2-3 d.H.

Așezarea romană este complexă: s-au găsit două locuințe romane semi adâncite, bucăți dintr-un vas de provizii de tip dolium, gropi de provizii și alte bucăți de ceramică fină.

Și încă ceva s-a mai descoperit: dovada că aici trăiesc români de sute de ani. Arheologii au găsit un contract de vânzare-cumpărare între doi frați pentru o livadă, datat 1267, scris în limba română. Adică acum mai bine de 750 de ani la Tureni se vorbea deja limba română.

Le mulțumesc arheologilor pentru munca extraordinară pe care o fac și pentru dovezile pe care le găsesc. Știm cine suntem, dar la fel de important este să știm și de unde venim”, a spus pe Facebook primarul comunei Tureni, Daniela Mănăilă.

Acestea sunt cele mai importante vestigii ale dacilor, care pot fi vizitate, conform matricea.ro:
  1. Sarmizegetusa Regia (cea Regală), satul Grădiștea Muncelului
  2. Cetatea Costești, comuna Orăștioara de Sus
  3. Cetatea Blidaru, comuna Orăștioara de Sus
  4. Cetatea Piatra Roșie, Luncani
  5. Templele de la Fețele Albe.

Citește mai multe știri: Drumul Expres Oradea Autostrada Transilvania prinde contur istoric. Strabag termină lucrările între 15-20 decembrie, înainte de termenul din contract, aprilie 2024