- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Despăgubiri pentru o categorie de români! APPR: „Iată că se anunță un al doilea pachet de asistență, mai mare, e vorba de 100 de milioane de euro”

25 Apr, 21:34 • Bumbeneci Diana
Sunt anunțate noi forme de sprijin financiar pentru o categorie de români. Banii vin de la nivel european și sunt acordați mai multor țări, printre care și România.
Despăgubiri pentru o categorie de români! APPR: „Iată că se anunță un al doilea pachet de asistență, mai mare, e vorba de 100 de milioane de euro”

Mai multe despăgubiri pentru români! Fermierii cer să se facă dreptate în scandalul cerealelor din Ucraina. După sprijinul inițial de 10 milioane de euro acordat României de către Comisia Europeană, în contextul tranzitului cerealelor din Ucraina, acum oficialii de la Bruxelles mai pregătesc încă o schemă de ajutor, de data aceasta cu un buget ceva mai consistent, anunță AgroTv.

Despăgubiri pentru români

Comisia Europeană are în plan să mai acorde încă 100 de milioane de euro. Se pare că acești bani vor ajunge la cele cinci state afectate de tranzitul cerealelor din Ucraina. Vestea bună, de această dată, este că banii se vor împărți direct proporțional cu bugetul pentru plățile directe, lucru avantajos pentru țara noastră.

Vezi și: Fermierii au dat alerta! Românii mănâncă cereale modificate genetic

Cristina Cionga, despre despăgubiri Foto: businessagricol
Cristina Cionga, despre despăgubiri Foto: businessagricol

„Iată că se anunță un al doilea pachet de asistență, mai mare, e vorba de 100 de milioane de euro care vor fi împărțite între cinci state membre: Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia; țări care au oferit argumente în legătură cu distorsiunile pe care le-au înregistrat pe piețele agricole domestice și cu pierderile suferite de fermierii autohtoni.

Îmbucurător pentru România este că mecanismul de distribuire nu rămâne același. Știți că din primul pachet, din cele 56 de milioane, România a primit doar 16%, deși a ajutat prin poziția sa, a constituit o platformă logistică pentru circa 60% din cantitățile de cereale și oleaginoase extrase din Ucraina. De această dată, se pare că mecanismul de distribuire între cele cinci state membre va fi proporțional cu anvelopa plăților directe. România este a doua țară ca mărime, după Polonia; putem anticipa că vom avea, de această dată, o alocare mult mai bună”, a explicat Cristina Cionga, director afaceri europene al Forumului APPR.

Până la primirea celei de-a doua tranșe de bani, Guvernul are în plan și plățile pentru prima tranșă. Este vorba despre tranșa compusă din cele 10 milioane de euro acordate de Comisia Europeană și încă 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii.

Ai mai putea citi și: Se anunță un an dezastruos pentru piața cerealelor. Alin Căprilă: „Ferească-i Dumnezeu pe cei care prind anul 2023 cu datorii la bancă. Eu unul vă anul acesta cel mai dificil din istoria noastră”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult