- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierii au dat alerta! Românii mănâncă cereale modificate genetic

02 Feb, 17:49 • Bumbeneci Diana
Fermierii din România sunt în alertă. Aceștia susțin că românii primesc cereale modificate genetic.
Fermierii au dat alerta! Românii mănâncă cereale modificate genetic

Un fermier lansează o nouă alertă pentru români. Acesta transmite că din Ucraina au tranzitat România nouă tone de cereale, iar o cantitate enormă a și rămas în țară. Din această cauză, excesul de cereale a dus la scăderea prețului cu 30%, anunțând că fermierii riscă falimentul. Mai mult, acesta vorbește și despre cereale modificate genetic, anunță știripesurse.

Cereale modificate genetic, consumate de români

Fermierul susține că tot acest transport reprezintă un exces de cereale care a dus la scăderea preţului cu 30%. Mulți fermieri au grave probleme de afaceri din această cauză.

Marian Popa, fermier, a fost întrebat astăzi la Prima News, de ce toate cerealele din Ucraina care trebuiau să tranziteze ţara noastră au rămas în România şi despre ce cantitate e vorba mai ales.

„E greu de estimat cât au rămas, s-au tranzitat circa nouă milioane de tone de cereale prin România şi sigur că o mare parte din aceste cereale au rămas, au fost cumpărate de traderi din România. S-au întâmplat multe lucruri care au condus la o aglomerare mare pe Portul Constanţa. În momentul acesta portul este blocat din câte am aflat eu. Am vândut circa o mie de tone de porumb şi a durat vreo două săptămâni ca să fie transportată această cantitate, lucru care se derula în alte situaţii în două zile. În momentul de faţă portul este blocat. Este un exces de cereale ceea ce a dus la scăderea preţului cu 30% faţă aceeaşi perioadă a anului trecut”, a răspuns fermierul.

Acesta a mai vorbit și despre faptul că în aceste condiţii unii fermieri riscă falimentul. Situația este greu de ținut sub control în aceste momente.

cereale
cereale

Te mai poate interesa: Ce salariu are un peisagist în România. Incredibil cât câștigă

Eu nu am mai întâlnit să fie un preţ mare atunci când recoltăm şi în această perioadă când preţurile erau mai ridicate sunt cele mai scăzute şi tendinţa este în continuare să scadă datorită acestei situaţii. Am înţeles că se va face o intervenţie la Uniunea Europeană de către miniştrii agriculturii şi sigur că trebuiesc luate nişte măsuri şi această pierdere.

Ne paşte falimentul pe foarte mulţi dintre noi. Ne-am făcut un plan de afaceri pe un stoc de marfă, am luat credite, a fost şi aici un lucru inedit, am avut creditare favorabilă anul trecut pentru a ne desfăşura activitatea cu dobânzi mici, dobânzi subvenţionate şi aceasta a condus la faptul ca noi să nu vindem marfa. Şi foarte multă marfă, cantitate mare se află pe stoc, iar acum vine scadenţa acelor credite. Trebuie să vindem. Am înţeles că unii vând la preţuri mult mai mici, dar nu au cui”, a mai declarat Marian Popa.

De altfel, liderul Asociaţiei Fermierilor Români, Daniel Botănoiu, a mai explicat la Prima News, că marfa din Ucraina este refuzată de clienţii fermierilor din ţara noastră. Principalul motiv al refuzului este că marfa este produsă din seminţe ameliorate genetic.

Clienţii noştri tradiţionali de până acum erau obişnuiţi cu marfă de calitate, cu bune practici agricole respectate. Mai nou, silozurile sunt pline. De ce? Clienţii tradiţionali refuză să mai ia pentru că Ucraina, Rusia produceau plante din sămânţă ameliorată genetic: porumb, floarea-soarelui, grâu. Tot ce produceau ei. Ei aveau dreptul să folosească organisme ameliorate genetic. Motiv pentru care a apărut această suspiciune. Pe de altă parte, sigur că preţul este important pentru că este aproape cu 100 de dolari mai puţin decât mărfurile din România”, a afirmat Daniel Botănoiu.

El a precizat că poziţia ministerului Agriculturii vizavi de această situaţie este îndreptăţită şi că trebuie găsite soluţii şi pentru fermierii români.

Ai mai putea citi:  Invazia cerealelor ieftine din Ucraina duce la nemulțumiri. Mai multe țări, printre care și România, s-au plâns la Bruxelles

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult