- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Despăgubiri pentru o categorie de români. Statul oferă 34 de milioane de euro

05 Dec, 20:01 • Bumbeneci Diana
Vești bune pentru români. Fermierii primesc încă 34 de milioane de euro despăgubiri pentru seceta din 2022!
Despăgubiri pentru o categorie de români. Statul oferă 34 de milioane de euro

Despăgubiri pentru români. Comisia Europeană a aprobat acordarea a 33,9 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru sprijinirea României în urma daunelor extinse cauzate de incendiile şi seceta din 2022, a transmis luni executivului comunitar.

Despăgubiri pentru o categorie de români

Aceasta este solidaritatea UE în acţiune! Am promis şi am oferit: sprijin financiar de 33,9 milioane de euro care va ajuta România să reconstruiască şi să refacă ceea ce a fost distrus de incendiile şi seceta din 2022.

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene este un mod tangibil de a ne arăta solidaritatea şi sprijinul şi este de importanţă crucială în contextul schimbărilor climatice”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

În perioada martie – august 2022, România a fost afectată de o secetă severă cauzată de nivelul redus al precipitaţiilor.

„Aceste evoluţii au avut consecinţe extinse, cum ar fi recolte mai scăzute, incendii de pădure şi deficitul de apă curentă şi potabilă în multe regiuni”, astfel că „asistenţa FSUE va acoperi o parte din costurile operaţiunilor de urgenţă şi de refacere, cum ar fi servicii de salvare şi intervenţii pentru a sprijini necesităţile imediate ale populaţiei, precum şi repararea infrastructurii afectate şi curăţarea generală a zonelor afectate”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene cu privire la despăgubirile pentru secetă.

Vezi și: Vești bune pentru donatorii de sânge. Ministerul Finanțelor anunță dobânzi mai bune pentru titlurile de stat Fidelis

despăgubiri secetă
despăgubiri secetă

FSUE este unul dintre principalele instrumente ale Uniunii Europene pentru redresare în urma dezastrelor şi reprezintă o expresie concretă a solidarităţii uniunii. Are ca obiectiv principal sprijinirea statelor membre şi ţărilor candidate prin oferirea unei contribuţii financiare în urma producerii unor dezastre naturale grave. Începând din aprilie 2020, în cadrul eforturilor UE de combatere a pandemiei de COVID-19, domeniul de aplicare al FSUE a fost extins pentru a acoperi urgenţele majore de sănătate publică.

Reiterăm faptul că Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE)  a fost format după inundaţiile grave care au avut loc în Europa Centrală în vara anului 2002, în principal pentru a sprijini operaţiunile de urgenţă şi de redresare ale ţărilor eligibile în urma producerii unor dezastre naturale.

Între 2002 şi 2022, FSUE a mobilizat în total peste 8,2 miliarde de euro pentru intervenţii în 127 de dezastre (107 dezastre naturale şi 20 de urgenţe sanitare) în 24 de state membre (plus Regatul Unit) şi în 3 ţări în curs de aderare (Albania, Muntenegru şi Serbia).

Ai mai putea citi și: Se profilează recesiunea în zona euro. Cu ce se confruntă piața pe final de 2023

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult