- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Diaspora din Anglia, la un nivel record. Limba Română este pe locul 2, după engleză, în 6 din 32 de sectoare ale Londrei

18 Apr, 15:09 • Bumbeneci Diana
Românii plecați la muncă dincolo de graniță sunt în număr din ce în ce mai mare. Limba română vorbită este pe locul 2 după engleză în șase din cele 32 de sectoare ale Londrei.
Diaspora din Anglia, la un nivel record. Limba Română este pe locul 2, după engleză, în 6 din 32 de sectoare ale Londrei

De la un an la altul, comunitatea de români din Anglia este tot mai mare. În șase dintre cele 32 de regiuni din Londra, limba română este a doua limbă vorbită, după engleză, anunță G4media.

Tot mai multe persoane vorbesc limba română la Londra

Conform datelor de la recensământul din 2021, limba română este vorbită ca primă limbă în Harrow (în nord-vestul capitalei) 7,54% din populație sau 19.000 de persoane, Barking și Dagenham (est) 4,78%, Redbridge (est) 4,31%, Waltham Forest (est) 3,97%, Havering (est) 2,28%, Bexley (sud-est ) 0,95%.

Te mai poate interesa și: Recensământul scoate la iveală detalii inedite. Româna este a treia limbă vorbită în Anglia și Țara Galilor

Limba Română
Limba Română

În total, româna este a doua limbă vorbită pe ansamblul Londrei, după engleză, cu 159.000 de persoane declarând aceasta la recensământ (1,9% din totalul populației). În Anglia și Țara Galilor 472.000 de persoane (0,8%) au declarat la recensământ că vorbesc româna.

Spaniola este a doua limbă vorbită în șase sectoare, turca, franceza și panjabi în trei, poloneza, tamil și bengali în două, araba, portugheza, persana, nepaleza și gujarati într-unul.

Cel mai ridicat procent de vorbitori ai unei limbi este pentru bengali în Tower Hamlets – 10,97%, urmat de română în Harrow – 7,54% și bengali în Newham (est) – 6,36%. Datele arată o creștere majoră față de ultimul deceniu, reliefând astfel interesul românilor de a rămâne în U.K. inclusiv atunci când vine vorba despre studii și locuri de muncă.

Românii, pe locul patru în rândul rezidenților din Anglia născuți în străinătate

Numărul rezidenților din Anglia și Țara Galilor născuți în străinătate a crescut cu 2,5 milioane în ultima decadă, pe fondul unei creșteri impresionante a fluxului de imigranți români, de aproape 580%. Potrivit statisticilor oficiale, România este în prezent a patra cea mai comună țară de origine în rândul populației britanice născute în afara Regatului Unit.

Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie (ONS) a publicat rezultatele recensământului din 2021 privind migrația. Conform datelor, dintre cei 59,6 milioane de rezidenți înregistrați în Anglia și Țara Galilor în 2021, 49,6 milioane (83,2%) s-au născut în Regatul Unit și 10 milioane (16,8%) s-au născut în afara Regatului. Populația născută în străinătate a crescut de la 7,5 milioane de persoane în 2011.

Numărul celor care au indicat România ca țară de naștere a crescut la 539.000 în 2021, de la 80.000 în 2011 – o creștere între recensăminte de 459.000 (576%), ceea ce face ca România să fie a patra cea mai frecventă țară de naștere din afara Regatului Unit”, potrivit ONS.

Ai mai putea citi: Din cele 19 milioane de persoane înregistrate la recensământ, doar 14,8 milioane sunt români. Câți sunt din fiecare etnie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult