- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Din cele 19 milioane de persoane înregistrate la recensământ, doar 14,8 milioane sunt români. Câți sunt din fiecare etnie

30 Dec, 12:30 • Bumbeneci Diana
La RPL2021, înregistrarea etniei, limbii materne şi a religiei s-a făcut pe baza liberei declaraţii a persoanelor recenzate. Iată câți sunt din fiecare etnie.
Din cele 19 milioane de persoane înregistrate la recensământ, doar 14,8 milioane sunt români. Câți sunt din fiecare etnie

Doar 14,8 milioane de persoane au declarat că sunt români, la ultimul recensământ. Iată datele oficiale, publicate astăzi de Institutul Național de Statistică.

Ce persoane și-au declarat etnia la Recensământ

Structurile prezentate în continuare pentru cele 3 caracteristici etno-culturale sunt calculate în funcţie de numărul total de persoane care şi-au declarat etnia, limba maternă şi respectiv religia şi nu în funcţie de numărul total al populaţiei rezidente.

Mai poți citi: Rezultate finale Recensământ. Populația rezidentă a României, 19,05 milioane persoane

Datele legate de etnie au fost disponibile pentru 16,5 milioane de persoane (din totalul celor 19,05 milioane de persoane care formează populaţia rezidentă a României). S-au declarat români 14,8 milioane de persoane (89,3%). Populaţia de etnie maghiară înregistrată la recensământ a fost de 1,002 milioane de persoane (6%), iar numărul celor care s-au declarat romi a fost de 569.500 persoane (3,4%). Grupurile etnice pentru care s-a înregistrat un număr de persoane de peste 20.000 sunt: ucraineni (45.800 persoane), germani (22.900 persoane) şi turci (20.900 persoane).

Recensământ 2021
Recensământ 2021

Conform liberei declaraţii a celor 16,551 milioane de persoane care au declarat limba maternă, structura populaţiei după limba maternă se prezintă astfel: pentru 91,6% limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obişnuit în familie în perioada copilăriei, iar în cazul a 6,3% dintre persoane limba maghiară reprezintă limba maternă; limba romani a reprezentat limba maternă pentru 1,2%, iar limba ucraineană pentru 0,2% din totalul populaţiei rezidente pentru care această informaţie a fost disponibilă.

Structura confesională a fost declarată de 16,397 milioane de persoane din totalul populaţiei rezidente. Aceste date scot în evidență faptul că  85,3% dintre persoanele care au declarat religia sunt de religie ortodoxă. Alte 4,5% s-au declarat de religie romano-catolică, 3% de religie reformată, iar 2,5% penticostală.

„Ponderi între 0,4% – 0,8% au înregistrat următoarele religii: greco-catolică (0,7%), baptistă (0,6%), iar adventistă de ziua a şaptea şi musulmană câte 0,4%. S-a declarat „fără religie” sau atei sau agnostici un procent de 0,9% din totalul populaţiei”, mai este prevăzut în statistica INS.

De altfel, conform informațiilor publicate oficial de Institutul Național de Statistică, jumătate din populaţia rezidentă (47,9%) cuprinde persoane care au starea civilă legală de căsătorit(ă). Sunt căsătoriţi 4,495 milioane de bărbaţi şi 4,629 milioane de femei. Ce este cel mai interesant este faptul că două persoane din 5 nu au fost niciodată căsătorite, iar persoanele văduve reprezintă 5,2% din totalul populaţiei rezidente.

Te mai poate interesa și: Tot mai mulți români își fac firmă! Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a crescut

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult