- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dilema părinților. De ce se plătește taxa la grădinițele de stat în 2023 și cât va costa

15 Aug, 17:11 • Constantin Cristina
A venit timpul în care părinții trebuie să aleagă la ce grădiniță să își ducă copiii. Mai nou, se plătește taxă și la grădinițele de stat în 2023. Iată câți bani trebuie să scoată părinții din buzunar.
Dilema părinților. De ce se plătește taxa la grădinițele de stat în 2023 și cât va costa

Ca în fiecare an, părinții se confruntă cu problema unde să își înscrie copilul la o grădiniță de stat sau la o grădiniță privată. Iată ce taxe sunt necesare să fie plătite, a transmis observatornews.ro. Pe perioada verii, părinții trebuie să se intereseze de procesul de înscriere a micuților la grădiniță, iar acest proces încă nu s-a încheiat. Părinții copiilor mai au timp până pe 30 august 2023. Este o etapă în care se înscriu la grădinițe copiii care nu au fost înscriși în primele două etape din această vară sau nu au participat la etapele respective.

Citește și: Vești bune! Înscrierile la creşele şi grădiniţele din Sectorul 3 se fac online. Anunțul primarului Robert Negoiţă

Dilema părinților. De ce se plătește taxa la grădinițele de stat în 2023 și cât va costa

De asemenea, la această etapă de ajustări au acces doar anumite categorii de copii , iar rezultatele şi numărul locurilor libere rămase ar urma să fie afișate în data de 31 august. Vă reamintim că o grupă de grădiniță cuprinde, în medie, în jur de 12 copii, dar trebuie precizat că o grupă nu poate să aibă mai puțin de șase copii şi mai mult de 17 copii.

taxa pentru grădinițele de stat
taxa pentru grădinițele de stat

Când vorbim de grădinițele de stat, învățământul în cadrul lor ar trebui să fie gratuit, însă acum, părinții sunt nevoiți să plătească anumite sume de bani. Este vorba de o taxă lunară pentru mâncarea pe care ar urma să o primească în fiecare zi. Grădinițele de stat au decis să adopte aceste taxe după ce au apelat la firme de catering.

Pe de altă parte, există anumite grădinițe de stat unde se pot plăti taxe pentru un program prelungit. Totuși, de cele mai multe ori taxele pentru program prelungit se referă, de fapt, la plusul de hrană pe care copiii ar urma să-l primească.

Dacă pentru o grădiniță de stat părinții trebuie să plătească câteva sute de lei lunar, în schimb la grădinițele private sumele pot depăși 1.000 de euro lunar. Adesea, la cele particulare cheltuiala se raportează la pretențiile avute, adică activitățile la care copilul ar urma să participe, spațiul avut la dispoziție.

Alte articole: Înscrieri grădinițe și creșe 2023: calendar, procedură, acte necesare. Modificare importantă din toamnă