- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Directoarea unei școli din Bacău a refuzat să invite copiii de etnie maghiară la festivitățile de 1 Decembrie. „Ăia sunt unguri! Sărbătoresc pe 14 martie”

01 Dec, 22:32 • Gabriela Andreescu
Un caz incredibil s-a petrecut zilele acestea la o unitate de învățământ din județul Bacău: O directoare a refuzat să cheme la festivitățile de 1 Decembrie copiii unei unități școlare din subordine, pe motiv că aparțin etniei maghiare. Mai mult, le-a adresat și injurii pe grupul de WhatsApp al școlii.
Directoarea unei școli din Bacău a refuzat să invite copiii de etnie maghiară la festivitățile de 1 Decembrie. „Ăia sunt unguri! Sărbătoresc pe 14 martie”

Incidentul a avut loc la Școala Gimnazială din comuna Pârjol, unde elevii de etnie maghiară nu au participat la festivitățile dedicate sărbătoririi Zilei Naționale

Pe 28 noiembrie 2022, la festivitatea de Ziua Națională a României, elevii de la Școala Pustiana nu au fost invitați. Școala respectivă este arondată instituției menționate anterior, în majoritate de naționalitate maghiară. Decizia de a nu-i primi pe elevii de etnie maghiară a fost luată de directoarea școlii, Corina Ioniță, care a explicat că nu suportă „ungurii”.

Ziarul de Bacău

a publicat discuția purtată pe WhatsApp de directoarea școlii cu o altă persoană. În aceasta, directoarea surprinde cu un limbaj agresiv și injurios la adresa etniei elevilor respectivi. Întrebată dacă îi va invita și pe elevii din Pustiana, aceasta răspunde prompt:

 „Nu. Sunt unguri. Sărbătoresc 14 martie. Crucea mamii lor!”

Discuția pe WhatsApp a directoarei de la Școala Pârjol. Sursa: Ziarul de Bacău
Discuția pe WhatsApp a directoarei de la Școala Pârjol. Sursa: Ziarul de Bacău

 

Directoarea a fost demisă imediat de ISJ Bacău

Inspectoratul Școlar Județean Bacău a fost sesizat în acest caz de alte cadre didactice. În urma anchetei, directoarea a confirmat afirmațiile și a fost demisă.

„Inspectoratul Școlar Județean Bacău dezaprobă vehement o astfel de atitudine iresponsabilă, de natură a semăna disensiuni artificiale într-o comunitate mică, în care domnește respectul și întelegerea reciprocă”, a declarat pentru sursa citată prof. Anca Egarmin, inspectoarea școlară generală.

Festivitățile dedicate Zilei Naționale la Școala Pârjol, la care elevii de etnie maghiară nu au fost invitați. Sursa: Ziarul de Bacău
Festivitățile dedicate Zilei Naționale la Școala Pârjol, la care elevii de etnie maghiară nu au fost invitați. Sursa: Ziarul de Bacău

Ziarul de Bacău a redat în totalitate declarația prof. Egarmin:

„Mesajul primit pe 27 noiembrie, seara, conținând fragmente dintr-o conversație de pe grupul Whatsapp al Școlii Gimnaziale Pârjol în care doamna director a adresat cuvinte injurioase la adresa elevilor ce aparțin comunității maghiare din satul Pustiana, comuna Pârjol, înregistrat imediat (luni, 28 noiembrie 2022) la Inspectoratul Școlar Județean Bacău a determinat, în mod prioritar, dispunerea cercetării situației semnalate.”

Citește și: Ce caută pe internet românii din diaspora: Rețete de sarmale, filme subtitrate, melodii Smiley

În declarația respectivă, Inspectoratul Școlar Județean Bacău a explicat că, dată fiind gravitatea faptei, autoritățile au luat decizia de a o elibera din funcție pe directoarea Școlii Gimnaziale din Pârjol .

„Astfel, după ancheta ISJ care a confirmat că, în data de 28.11.2022, la activitatea cultural-artistică prilejuită de Ziua Națională a României de la Școala Gimnazială Pârjol nu au fost invitați elevii de la Școala Pustiana, în majoritate de naționalitate maghiară, și în cadrul căreia doamna director a recunoscut că este autoarea mesajului jignitor de pe grupul de Whatsapp al școlii, s-a luat singura măsură posibilă: Având în vedere gravitatea incidentului cu vădit caracter discriminatoriu, fapt intolerabil mai ales în mediul școlar, mai ales în ceea ce privește conduita unui director de unitate de învățământ, în data de 29 noiembrie 2022, Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Bacău a hotărât eliberarea din funcție a doamnei director de la Școala Gimnazială Pârjol.”

Totodată, ISJ Bacău și-a exprimat dezaprobarea față de o astfel de atitudine, menită să creeze conflicte în cadurl unei comunități liniștite:

„Inspectoratul Școlar Județean Bacău dezaprobă vehement o astfel de atitudine iresponsabilă, de natură a semăna disensiuni artificiale într-o comunitate mică, în care domnește respectul și întelegerea reciprocă. Cu toții suntem români si cu toții trebuie să cinstim ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, în toate semnificațiile ei. Patriotism înseamnă cum cinstim memoria înaintașilor noștri și opera lor istorică – România – nu afirmații nechibzuite,” își încheie comunicatul reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Bacău.

Citește și: Președintele Academiei Române, mesaj de Ziua Națională: „Faptul că suntem români nu ne împiedică să fim europeni”. „Să le arătăm străinilor că nu suntem barbari”

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult