- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Discuții aprinse pe tema aderării la Schengen! Președintele Iohannis a fost sunat de liderul Austriei. România trimite urgent ambasador la Viena

19 Jan, 15:52 • Polojan Tudor
Ultimă oră! Scandal pe tema aderării la Schengen! Președintele Iohannis a fost sunat de omologul austriac.
Discuții aprinse pe tema aderării la Schengen! Președintele Iohannis a fost sunat de liderul Austriei. România trimite urgent ambasador la Viena

Administrația Prezidențială de la București a anunțat că președintele Klaus Iohannis a avut un dialog telefonic cu președintele Austriei, Alexander Van der Bellen.Apelul a fost făcut la inițiativa părții austriece, scrie știripesurse.ro.

Klaus Iohannis i-a transmis președintelui austriac faptul că votul negativ pe care țara acestuia l-a exprimat în luna decembrie a anului trecut cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen a dezamăgit cetățenii români și nu numai. În ciuda relațiilor bune pe care țara noastră le are cu Austria, Iohannis a subliniat că cele întâmplate arată exact contrariul.Decizia Austriei nu reflectă bunele relații dintre cele două state și nici nu arată realitatea sursei problemelor invocate privind migrația ilegală.

Citește și: BNR, anunț major pentru toți românii! Când scăpăm de scumpiri și ce se întâmplă cu creditele la bancă

Klaus Iohannis discuție Schengen/ sursa foto: antena3.ro
Klaus Iohannis discuție Schengen/ sursa foto: antena3.ro

România va continua să sprijine Austria chiar dacă nu ne vor în Schengen

Președintele Iohannis a subliniat, în cazul discuție, că România va continua să fie un aliat de încredere Austriei și vom proteja în mod eficient frontiera externă a Uniunii Europene.

„Președintele României a mulțumit pentru sprijinul exprimat public de Președintele Austriei pentru aderarea țării noastre la Schengen și a arătat că mesajele numeroase de susținere venite din partea mediului politic, economic și social din Austria sunt semnale clare că locul României este în Schengen și că va putea fi identificată o soluție. Astfel, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat interesul direct și prioritar al țării noastre ca poziția actuală a Austriei să fie schimbată cât mai curând posibil, guvernul austriac să adopte o atitudine constructivă și îndreptată spre cooperare, astfel încât obiectivul de aderare a României la Schengen să fie atins anul acesta.

De asemenea, Președintele României a exprimat deschiderea autorităților române de a lucra împreună, în plan bilateral și european, pentru a implementa soluțiile identificate pentru reducerea migrației ilegale pe ruta balcanică, răspunzând astfel preocupărilor ridicate de Austria. De altfel, aceste propuneri și disponibilitatea părții române de a contribui cu soluții au fost prezentate în mod repetat autorităților austriece.

În urma discuției cu Președintele Van der Bellen, Președintele Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României, chemat în țară pentru consultări în data de 9 decembrie 2022. Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluții constructive și de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile”, scrie în comunicatul emis de Administrația Prezidențială.

Te-ar mai interesa: România oprește exporturile de antibiotice și antitermice din cauza situației epidemiologice din țară. Comisia Europeană a aprobat cererea

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult