- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

BNR, anunț major pentru toți românii! Când scăpăm de scumpiri și ce se întâmplă cu creditele la bancă

19 Jan, 13:10 • Polojan Tudor
BNR face anunțul momentului legat de ratele românilor. Ultimele date arată că românii se vor confrunta cu cea mai ridicată rată a inflației din ultimii 20 de ani. Numărul persoanelor care vor ajunge în imposibilitatea de a-și plăti ratele va crește și el.
BNR, anunț major pentru toți românii! Când scăpăm de scumpiri și ce se întâmplă cu creditele la bancă

BNR spune că până în toamna acestui an nu ne vom bucura de scăderi ale ratei inflației și nici ale prețurilor. Spre finalul anului este posibil să avem o scădere sub 10%. Guvernatorul BNR spune că românii sunt tot mai împovărați de rate, însă ar trebui să ne obișnuim cu dobânzile mari, scrie antena3.ro.

Totodată, Banca Națională avertizează Guvernul și îl sfătuiește să facă tot posibilul pentru a ține sub control deficitul bugetar, astfel încât să nu ajungem „la sapă de lemn”. Nu doar deficitul bugetar este problema, spun economiștii BNR, ci și majorarea costului finanțării.

Citește și: O altă insectă aprobată de UE pentru consumul alimentar. Larva gândacului de bălegar va intra în meniul celor mai curajoși

BNR anunță scumpiri/ sursa foto: antena3.ro
BNR anunță scumpiri/ sursa foto: antena3.ro

Războiul din Ucraina, unul dintre factorii vinovați de scumpiri

Perspectiva economică este incertă din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, puterea de cumpărare fiind afectată în mod direct. În momentul invadării Ucrainei de către armata rusă, economia mondială se confrunta cu un șoc stagflaționist major, deși acesta era mai puțin violent decât cel din ​​1973-1974.

Șocul a fost totuși destul de puternic și s-a manifestat într-o pluralitate de forme pe partea ofertei: de energie fosilă (petrol, gaz și cărbune), de produse alimentare (porumb), de îngrășăminte chimice (pe bază de potasiu și de azot) și de materii prime industriale (nichel, titan). Aceste bunuri aveau o pondere ridicată în exporturile Rusiei și ale Ucrainei, iar izbucnirea războiului între cele două țări a determinat creșterea prețurilor mondiale ale mărfurilor respective, scrie hotnews.ro

Înainte de invadarea Ucrainei, unii economiști au avertizat asupra riscului apariției stagflației, din cauza creșterii prețurilor și a blocajelor în lanțurile de producție mondiale, provocate de pandemia Covid-19, de schimbările climatice și de restructurările majore produse în economia mondială. Acești factori erau considerați însă de natură temporară, susceptibili să dispară pe măsura revenirii la lanțurile de producție normale. Războiul fratricid din Ucraina a schimbat totul, deoarece a făcut ca șocul de pe partea ofertei să devină și mai puternic, să se transmită printr-un număr și mai mare de canale și să tindă să se permanentizeze, mai scrie sursa citată.

Te-ar putea interesa: Amenzi de 3.000 de lei pentru șoferii fără cauciucuri de iarnă chiar dacă nu ninge! Care sunt condițiile în care legea te obligă să schimbi anvelopele!

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult