- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Discuțiile dintre Iohannis și Sindicatele de învățământ au luat sfârșit. Ministrul Muncii și administrația prezidențială confirmă noile promisiuni pentru profesorii aflați în grevă

30 May, 18:03 • Constantin Cristina
Marius Budăi a transmis ofertele propuse de către Klaus Iohannis, președintele României pentru profesorii care sunt în stradă.
Discuțiile dintre Iohannis și Sindicatele de învățământ au luat sfârșit. Ministrul Muncii și administrația prezidențială confirmă noile promisiuni pentru profesorii aflați în grevă

Marius Budăi, ministrul Muncii, a afirmat că implicarea oricărui om de stat este „de bun augur”, în urma întrebării lansate de către protestatari cu privire la ofertele propuse de Klaus Iohannis, a informat stiripesurse.ro.

Citește și: Greva merge mai departe! Sindicaliștii refuză categoric ofertele propuse de Guvern, deși sunt aproape de ceea ce au cerut ei

Discuțiile dintre Iohannis și Sindicatele de învățământ au luat sfârșit. Ministrul Muncii și administrația prezidențială confirmă noile promisiuni pentru profesorii aflați în grevă

„Eu am spus că sperăm ca prin discuţiile repetate, şi să discutăm ori de câte ori este nevoie să închidem această problemă în termenul cel mai scurt, gândindu-mă şi la dascăli, dar şi la cei peste trei milioane de copii şi, bineînţeles şi la părinţii lor. (…) Eu cred că orice om de stat care se poate implica în această discuţie şi să ajute, să ducă la un final pe care ni-l dorim cu toţii, eu cred este de bun augur”, a declarat, marţi după amiază, ministrul Muncii.

Mai mult, Marius Budăi a mai adăugat la întrebarea dacă se așteaptă ca greva să se oprească că, „Îmi doresc acest lucru”. Tot el a mai fost întrebat și dacă există fonduri pentru profesori: „Să ajungem acolo şi, probabil, ne vom întâlni şi vom discuta. Nu punem ipoteze… Eu am fost foarte ponderat de la început şi am spus că din respect pentru cadrele didactice, din respect pentru copiii noştri nu o să duc această discuţie la televizor”.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis este de părere că prioritățile în acest moment ssunt încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale. Președintele țării a anunțat că promite încheierea unui acord politic în ceea ce privește majorările salariale ale profesorilor și solicită un echilibru între resursele disponibile și solicitările profesorilor.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit astăzi, 30 mai 2023, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a liderilor sindicatelor din educaţie, în contextul grevei generale declanşate în învăţământ. Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanţii profesorilor despre revendicările acestora şi le-a transmis că le înţelege îngrijorările şi solicitările, care sunt fireşti şi legitime. Asigurarea unui mediu de învăţare propice pentru fiecare elev nu poate fi realizată fără ca profesorii să beneficieze de condiţiile adecvate pentru a-şi desfăşura activitatea”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Potrivit comunicatului oficial, „preşedintele României le-a transmis liderilor sindicali că doar prin dialog, printr-o abordare constructivă şi deschisă, vor putea fi identificate soluţii rezonabile care să satisfacă atât doleanţele profesorilor, cât şi nevoile şi aspiraţiile elevilor şi ale părinţilor. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că rezolvarea blocajului din educaţie şi finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfăşurare a anului şcolar şi pentru menţinerea unui climat de stabilitate în sistemul educaţional. Pentru a asigura dreptul fundamental la educaţie al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor şi organizarea examenelor naţionale”, se arată în comunicat.

Alte articole: Guvernul României face anunțul oficial pentru profesorii în grevă! „Venit net de 4.000 de lei, în două tranșe pentru profesori/ 1.500 lei pentru personalului nedidactic”