- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Disperați de criză, proprietarii trec în contract ajustarea la inflație. „Asta e o practică normală în țări din vest, doar că nu e clauză în contract”

23 Feb, 22:33 • Lupu Alexandra
Obligați de context, proprietarii măresc chiriile în funcție de rata inflației. Iată care este reacția chiriașilor.
Disperați de criză, proprietarii trec în contract ajustarea la inflație. „Asta e o practică normală în țări din vest, doar că nu e clauză în contract”

Situațiile disperate cer măsuri disperate, tocmai din acest motiv, mai mulți proprietari stipulează în contract creșterea plății pentru chirie, în funcție de inflație, spune m.ziare.com. Evenimentul a fost semnalat în mediul online.

Proprietarii ajustează contractele de închiriere după inflație

Proprietarii sunt disperați de situație, tocmai de aceea, se văd nevoiți să ajusteze contractul de închiriere în funcție de rata inflației. Prețurile chiriilor sunt cele care au crescut cele mai mult în ultima perioadă. Situația nu este una prea fericită nici dacă vorbim despre sumele la care sunt regăsite locuințele.

Obligați de contextul actual, proprietarii stipulează în contractul de închiriere creșterea chiriei în funcție de rata inflației și de evoluția acesteia. Altfel spus, dacă inflația crește, implicit, și suma lunară cerută se mărește pentru chiriași. Aceste aspecte au fost semnalate în mediul online, acolo unde mai multe persoane au reacționat. În secțiunea de comentarii, chiriașii au povestit din experiențele lor, și de altfel, proprietarii au ales să-și exprime părerea despre această practică, care este mai întâlnită decât am fi crezut inițial.

Citește și: Închirierea locuințelor în clădiri cu risc mare la cutremur vor fi interzise de Guvern

proprietari
proprietari

„Am aflat și eu că există practică de a pune în contract ajustarea chiriei la inflație sub forma această: 3.1 Chiria lunară pe care Locatarul o va plăti Locatorului drept preţ al locaţiunii este de xxx Euro/lună. Valoarea chiriei se va actualiza anual în funcţie de evoluţia inflaţiei, dar nu mai mult de 15%”, spune un utilizator pe platformei Reddit.

În secțiunea de comentarii, multe persoane au ales să povestească experiența lor. Oamenii au menționat că prețul chiriei a crescut în cazul lor, fără ca acest aspect să fie stipulat în contractul semnat alături de proprietar.

„Stai să vezi când o să ceară chiriașii să fie ajustată chiria la riscul seismic al imobilului”, spune un alt utilizator al platformei Reddit.

„Asta e o practică normală în țări din vest, doar că nu e clauză în contract, ci e în legislație. Mi-a crescut chiria anual cu inflația. Salariul nu prea, dacă nu schimbam eu firmele regulat”, adaugă o altă persoană în secțiunea de comentarii.

Vezi și: Gabriela Firea, plată de jumătate de milion de euro chirie pentru un sediu. Factura este plătită cu banii din bugetul public