- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

DNSC anunț de ultimă oră! Un nou tip de fraudă face prăpăd printre români. Deepfake-urile se înmulțesc pe zi ce trece

09 Apr, 18:18 • Cornel Ghimeșan
Un alt tip de fraudă a început să se răspândeacă în mediul online. DNSC a informat populația cu privire la noul tip de păcăleală care te poate lăsa fără niciun ban în cont. Iată despre ce este vorba și cum poți să te protejezi.
DNSC anunț de ultimă oră! Un nou tip de fraudă face prăpăd printre români. Deepfake-urile se înmulțesc pe zi ce trece

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a făcut un anunț de ultimă oră cu privire la una dintre cele mai noi metode utilizate de infractorii cibernetici. Această țeapă te poate lăsa fără niciun leu în cont, ba mai mult, poate pune în pericol și compania pentru care lucrezi.

Citește și: România, umbrită de insolvența în rândul persoanelor juridice. Peste 34.000 de proceduri s-au raportat într-un timp extrem de scurt

DNSC atrage atenția cu privire la faptul că metodele folosite de draudatori evoluează pe zi ce trece, iar pericolul se află la orice click distanță. Așadar, oamenii trebuie să rămână vigilenți, să nu acceseze site-uri suspecte, să nu formeze numere de telefon primite în mail-uri sau mesaje nesolicitate și absolut niciodată să nu ofere date confidențiale cu privire la persoana lor sau cu privire la conturile pe care le dețin.

Semnalul de alarmă tras de DNSC

„Infractorii cibernetici îşi perfecţionează constant scenariile şi tacticile de atac, apelând diverse metode pentru a prinde în capcană potenţiala victimă. Cu o simplă căutare pe internet putem să găsim tot felul de exemple de astfel de tentative în care angajaţii au fost păcăliţi de infractori care au impersonat o persoană din conducerea unei organizaţii. Nu de mult angajatul unei multinaţionale din Hong Kong a fost păcălit, în timpul unei videoconferinţe realizate cu ajutorul tehnologiei Deepfake, să efectueze mai multe tranzacţii bancare importante”, transmite DNSC.

O nouă tactică folosită de infractori pentru a fura bani din conturile noastre a fost denumită „Mesaj de la șef” și vizează în special angajații responsabili de plăți. Aceștia sunt înșelați și determinați să efectueze transferuri bancare sau să plătească facturi fictive.

Infractorii cibernetici trimit e-mailuri sau sună pretinzând că sunt manageri în cadrul unor companii de top. În timpul interacțiunii, solicită efectuarea unor plăți și îndeamnă angajatul să nu urmeze procedurile obișnuite de autorizare a plăților. Utilizează un limbaj persuasiv, precum „avem încredere în tine” sau „rămâne între noi, sunt ocupat acum”. De obicei, aceștia cer ca plățile să fie transferate către conturi din afara țării sau chiar din afara Europei.

Citește și: Carnea de porc va ajunge aliment de lux chiar înainte de Paștele 2024. Cât vor plăti românii pentru un singur kilogram

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult