- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Doctorii din România primesc cea mai mare șpagă la nivel european. Peste 18% dintre pacienți aleg să acorde atenții financiare medicilor

02 Mar, 13:43 • Lupu Alexandra
Românii ocupă primul loc la nivel european în ceea ce privește șpaga acordată medicilor. Iată cum explică pacienții situația.
Doctorii din România primesc cea mai mare șpagă la nivel european. Peste 18% dintre pacienți aleg să acorde atenții financiare medicilor

Instituțiile europene de statistică prezintă date alarmante pentru România. Informațiile transmise arată că statul român ocupă primul loc în ceea ce privește șpaga acordată cadrelor medicale, anunță realitatea.net.

Românii oferă cea mai mare șpagă medicilor

Barometrul european arată că peste 18% dintre pacienții din România confirmă că au acordat în de-a lungul timpului atenții financiare doctorilor din diferite instituții, atunci când au avut nevoie de îngrijire. Acest lucru înseamnă că 1 din 5 persoane au dat șpagă în cadrul unei instituții medicale sau a unui spital.

Românii declară că preferă să ofere atenții financiare pentru a primi un tratament mai bun sau din teamă că nu vor fi îngrijiți dacă nu fac acest lucru. La fel de bine, pacienții statului român afirmă că șpaga pe care o oferă este menită să le aducă servicii suplimentare, dar mai ales, este o metodă prin care se asigură că starea lor de sănătate primește o atenție sporită. Situația este agravată de faptul că medicii din țară taxează îngrijirile medicale necesare.

Citește și: Unde sunt doctorii români? Colegiul Medicilor:„În Rezidenţiat intră 3.500-4.000 studenţi, dar în Colegiu eliberăm 1.000 de avize de liberă practică.”

Datele prezentate de barometrul european ne pot aminti de multe cazuri recente din spațiul public, precum cel al doctorului Dan Tesloianu, care a cerut bani pentru implementarea dispozitivelor medicale. Scenariile de acest fel sunt regăsite la nivelul mai multor orașe, iar răspunsurile românilor arată că nu au încredere în sistemul medical.

Doctorii din România primesc cel mai des șpagă la nivel european
Doctorii din România primesc cel mai des șpagă la nivel european

Doctorii susțin că atențiile financiare ar trebui să se oprească. Președintele Colegiului Medicilor din România transmite public pacienților că nu este nevoie să ofere șpagă pentru a primi îngrijirea de care au nevoie și pentru a beneficia de serviciile medicale, mai ales că salariul doctorilor s-a dublat în ultimii ani.

Situația este una alarmantă, având în vedere că instituțiile europene de statistică arată că România ocupă prima poziție în ceea ce privește atenția financiară acordată cadrelor medicale, din diferite motive. Pentru ca românii să recapete încredere în sistem și în competențele doctorilor din țară, mai mulți reprezentanți ai domeniului au susținut că astfel de acțiuni ar trebui să fie oprite.

Vezi și: Câciu:„Statul nu are un portofel în care să pună bani deoparte. PSD are cei mai buni doctori în economie, dar nu doctori neapărat cu diplome, ci doctori de reparat economia.”