- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dosarele cu șină și cozile la ghișee ar putea deveni istorie. Guvernul a semnat contractul pentru Portalul Digital Unic al României, o investiție de 96 milioane de lei

19 Mar, 17:32 • Adrian Popovici
Contractul necesar pentru a implementat Portalul Digital Unic al României - PDURo, o investiţie estimată la 96 de milioane de lei fără TVA, a fost semnat, marţi, 19 martie.
Dosarele cu șină și cozile la ghișee ar putea deveni istorie. Guvernul a semnat contractul pentru Portalul Digital Unic al României, o investiție de 96 milioane de lei

Contractul pentru implementarea Portalului Digital Unic al României (PDURo), evaluat la 96 de milioane de lei fără TVA, a fost semnat marți la Palatul Victoria. PDURo este proiectat să înlocuiască o platformă existentă, actualmente sub administrarea Autorității pentru Digitalizarea României, și anume Punctul de Contact Unic Electronic, cu o nouă versiune conformă normativelor europene pentru single digital gateway, transmite Agerpres.

Portalul Digital Unic al României, creat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, va permite accesul la informații pe piața internă a Uniunii Europene și face parte din investiția pentru „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental”, din cadrul Componentei 7 – Transformare Digitală, aferentă Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Este un moment esențial pentru digitalizarea administrației publice din România și pentru calitatea serviciilor pe care administrația le oferă. Faptul că într-un singur loc cetățeanul va putea să interacționeze cu administrația, să scurteze și să eficientizeze procesele administrative reprezintă un pas semnificativ pentru o administrație modernă, în care cetățeanul este tratat cu adevărat ca un partener”, a declarat șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

Te-ar putea interesa și: Schimbări importante la vârful ANAF în 2024. Agenția ar putea avea un nou vicepreședinte care se va ocupa de digitalizare

Portalul Digital Unic al României, un pas către eficientizarea serviciilor publice

În opinia ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, semnarea acestui contract pentru Portalul Digital Unic al României marchează un pas semnificativ către schimbarea paradigmei publice, contrar percepției că statul român ar fi stagnat în ultimii 20 de ani.

„Facem astăzi un pas concret pentru desființarea ghișeului la care se depun cererile online.Prin PDURo, aducem funcționalitățile și serviciile publice digitale într-o interfață unică. Portalul digital unic al României înseamnă o arhitectură digitală care susține interacțiunea online a fiecărui cetățean cu statul român.

Experiența utilizatorului va fi cea mai importantă în dezvoltarea acestui portal, ne dorim să fie ușor de accesat și eficient pentru fiecare cetățean. Vom aduce statul la un click distanță pentru toți românii, din țară și din toată Uniunea Europeană, iar statul român va fi cu adevărat eficient, va furniza servicii publice digitale cetățenilor și companiilor.

Servicii publice precum înmatricularea unei mașini sau solicitarea unei pensii vor fi complet digitalizate, fără documente fizice”, a precizat Bogdan Ivan

Portalul Digital Unic al României va implementa un sistem tehnic destinat schimbului automatizat de documente justificative la nivel transfrontalier în cadrul Uniunii Europene.

Acest portal va înlocui platforma actuală, Punctul de Contact Unic Electronic (PCUe), care este gestionată de Autoritatea pentru Digitalizarea României. Noua platformă va fi conformă cu normele europene pentru Single Digital Gateway și va fi integrată în portalul „Europa ta”, accesibil în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Citește și: Alexandru Rafila anunță o investiție masivă în Sănătate. 100 de milioane de euro vor fi investiți în digitalizarea unor instituții esențiale din sistem

Tags: