- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Două noi penitenciare în România. Unul de maximă siguranță, altul cu regim deschis, 175 de milioane de euro investiție

25 May, 18:33 • Bumbeneci Diana
Sunt anunțate două licitații pentru construcția de penitenciare, în această săptămână. Unul de maximă siguranță, altul cu regim deschis, 175 de milioane de euro investiție.
Două noi penitenciare în România. Unul de maximă siguranță, altul cu regim deschis, 175 de milioane de euro investiție

Administrația Națională a Penitenciarelor a scos la licitație în SICAP lucrările de construcție a Penitenciarului Unguriu, din Buzău, al doilea penitenciar pentru care se licitează construcția în această săptămână. Primul, despre care Economedia.ro a relatat deja, este Berceni, Prahova.

Două noi penitenciare în România

Penitenciarul Unguriu va costa 228 milioane lei, va conține 900 de locuri de cazare și va avea un regim deschis și semideschis. Lucrările vor dura patru ani și vor trebui să fie garantate încă cinci ani, adică ar trebui să devină functional în 2027. Acest obiectiv s-a mai licitat o dată, în noiembrie, anul trecut, însă licitația a fost anulată, pentru că nu s-a prezentat nimeni. La acel moment, prețul maxim oferit era de circa 170 de milioane lei, adică circa 35 milioane euro. La licitația de acum, prețul maximal pe care este dispus să-l ofere ANP a crescut cu 10 milioane euro.

Penitenciar P48 UNGURIU – Penitenciar 900 de locuri cu regim semideschis şi deschis, jud. Buzău”, pentru atingerea standardelor specifice pentru penitenciare prin sporirea capacităţii de cazare, proiect „Memorandumul cu tema Decizie privind oportunitatea finanțării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar român”, finanțat din fonduri externe rambursabile și bugetul de stat, prin care se propune conceptul de proiect național – Investiții în infrastructura penitenciarelor”, este descrierea licitației.

Construcția penitenciarului din Buzău a fost aprobată în 2021, printr-o Hotărâre de Guvern. În proiect sunt prevăzute cluburi pentru activități de reintegrare socială, săli de clasă, bibliotecă, sala de calculatoare, spații pentru activități de tip hobby, club multifuncțional care să poată fi utilizat pentru activități de reintegrare socială, o sală de spectacole cu capacitate de 100 locuri, un spațiu pentru activități, un studio radio-tv, un spațiu pentru activități sportive, dar și un întreg pavilion cu destinația de capelă.

Ofertele se desfac în 3 iulie, departajarea lor se face în funcție de preț, de experiența echipei de proiect și de garanția suplimentară oferită de constructor. ANP acordă punctaj maxim pentru o garanție de șapte ani.

Penitenciar
Penitenciar

„Ca urmare a elementelor de progres expuse, reprezentanţii Băncii au exprimat aprecierea faţă de evoluţia şi perspectivele implementării proiectului de către sistemul penitenciar din România. Aceste demersuri prezintă relevanţă inclusiv din perspectiva implementării măsurilor subscrise Planului de acţiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmiveş şi alţii împotriva României, precum şi a hotărârilor pronunţate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României”, informa atunci ANP.

Acordul – cadru de împrumut, în valoare de 177 milioane euro, a fost încheiat în vederea sprijinirii proiectului privind modernizarea infrastructurii judiciare în ţara noastră şi presupune crearea a 1.900 de locuri noi de detenţie, prin construirea şi înfiinţarea a două noi penitenciare, respectiv Penitenciarul Berceni, cu o capacitate de 1.000 locuri de cazare, şi Penitenciarul Unguriu, cu o capacitate de 900 locuri de cazare.

Cele 34 de penitenciare aflate în subordinea ANP au o capacitate de 17.815 locuri, dar sunt circa 23.000 de persoane încarcerate curent, ceea ce înseamnă că în România există un deficit de peste 4.500 de locuri. La finalul anului trecut, conducerea ANP a anunțat că în 2023 sunt planificate pentru a fi date în folosință 1.275 de noi locuri de detenție, după ce în 2022 au fost date în folosință 505 de noi locuri.

Vezi și: A fost semnat contractul pentru Metroul Cluj. Investiția costă 9 miliarde lei și reprezintă cel mai mare contract din Ministerul Transporturilor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult