- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A fost semnat contractul pentru Metroul Cluj. Investiția costă 9 miliarde lei și reprezintă cel mai mare contract din Ministerul Transporturilor

25 May, 17:33 • Bumbeneci Diana
Astăzi s-a semnat cel mai mare contract din Ministerul Transportului. Metroul de la Cluj aduce o investiție de 9 milioane de lei.
A fost semnat contractul pentru Metroul Cluj. Investiția costă 9 miliarde lei și reprezintă cel mai mare contract din Ministerul Transporturilor

Contractul pentru proiectarea și execuția metroului de la Cluj-Napoca, cel mai mare contract din transporturi a fost semnat azi, 25 mai, la ceremonia oficială programată la primăria Clujului. Au luat parte Nicolae Ciucă și vice-premierul, ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Sunt invidios pe clujeni. În ultimul an și jumătate am încercat să ne ținem de bornele asumate. Sunt invidios pentru că administrația din Cluj a știut să pună proiecte importante in PNRR”, a declarat Sorin Grindeanu.

Magistrala de metrou M1, prima linie din afara Bucureștiului, are 21 de stații, costă 9 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei fonduri din PNRR, iar termenul de realizare este de 8 ani, cu 12 luni pentru etapa de proiectare și 7 ani pentru execuție. Constructor este Asocierea Gulermak (Turcia) – Alstom – Arcada. Primăria Cluj-Napoca este la a treia licitație a contractului pentru supervizarea lucrărilor și așteaptă ofertele până pe 8 iunie (termen prelungit).

„Vreau să subliniez colaborarea extraordinară cu ministerul Transporturilor. Și vreau să mulțumesc domnului prim-ministru Nicolae Ciucă pentru susținerea instituțională, financiară și de viziune. Apreciem ce faceți pentru România”, a declarat Emil Boc în timpul conferinței de presă.

„Se lansează un proiect în premieră în România. Este primul proiect din ultimii 30 de ani de o asemenea valoare și însemnătate. Discutăm de al doilea oraș municipiu de județ care va avea un metrou. Am fost de mai multe ori la Cluj și am discutat o serie întreagă de proiecte care au făcut Clujul să fie remarcat nu doar în regiunea de Nord-Vest, nu doar în România, nu doar în partea est-europeană, ci la nivelul întregii Europe.În diferite analize găsim municipiul Cluj-Napoca fiind remarcat ca un oraș în care calitatea vieții, evoluția economică, se ridică la nivelul standardelor din țările dezvoltate”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Spre deosebire de contractele Metrorex de la București, primăria Cluj a ales varianta unui contract la cheie: structuri, tuneluri, finisaje, instalații și automatizare. Gulermak va aduce la Cluj echipa care a lucrat la metroul din Dubai, potrivit publicației ClubFeroviar.

„Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S.- Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia-Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A a fost desemnată câștigătoarea licitației deschise având ca obiect „Proiectare și Execuție lucrări de Infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), Automatizare trafic, Racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou Cluj. Valoarea estimată totală pentru realizarea acestui obiectiv este de 9.064.456.067,00 lei fără TVA, din care:

– valoarea estimată a lucrărilor de execuție: 8.666.341.418,31 lei fără TVA;

– valoarea estimată a serviciilor de proiectare (inclusiv alte servicii): Monitorizare, Studii de teren (inclusiv cercetare arheologică preventivă), Expertizare tehnică, Documentațiile tehnice necesare în vederea obținerii avizelor/acordurilor/autorizațiilor, Verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, Proiect tehnic și detalii de execuție, Asistență tehnică: 398.114.648,69 lei fără TVA; Durata totală a contractului este de 96 de luni”, arată Primăria Cluj-Napoca.

Vezi și: Începe programul Litoralul pentru toți! Cum poți avea parte de tarife începând cu 52 de lei

Metrou Cluj
Metrou Cluj

Cel mai mare contract de finanțare din ultimii 30 de ani a fost semnat astăzi de Ministerul Transporturilor! Banii vor asigura construcția metroului din Cluj-Napoca! Prin acest contract de finanțare se asigură 13,69 miliarde de lei (din care 1,48 miliarde de lei din PNRR) pentru cele două etape necesare construcției Magistralei 1 a metroului clujean.

Fondurile vor fi folosite pentru proiectarea, construcția, echiparea și punerea în funcțiune a liniei de metrou ușor în zona metropolitană Cluj-Napoca (21,03 km), a celor 19 stații și a depoului. În prima etapă vor fi finalizate lucrările pe 9,16 km care includ secțiunea Sfânta Maria – Europa Unită (9 stații) și depoul. Lucrările din această etapă, finanțată prin PNRR, trebuie finalizate până la sfârșitul lunii august 2026. În cea de a doua etapă, finanțarea va asigura construcția secțiunilor Țara Moților – Sfânta Maria (7 stații) și Piața Mărăști – Muncii (3 stații) care totalizează 11,87 km”, transmitea, pe decembrie 2022, Sorin Grindeanu la semnarea contractului de finanțare.

Magistrala de Metrou M1 din Cluj Napoca și Magistrala M4 Gara de Nord – Filaret sunt cele două proiecte de metrou cu finanțare din PNRR (câte 300 de milioane de euro), dar ambele întârziate, ba chiar pentru M4 Comisia Europeană va aproba transferul banilor pe M 6 Gara de Nord-Băneasa (contractul Alsim Alarko).

Trenurile metroului din Cluj-Napoca vor circula la un interval de 90 de secunde, iar capacitatea va fi cuprinsă între 15.000 şi 20.000 pasageri, mai puţin de jumătate din capacitatea proiectată pentru Magistralele M5 şi M6 din Bucureşti.

„Construcția unei linii de metrou ușor, cu 19 stații subterane în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 sec: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens) și un depou suprateran. Cluj Napoca este al doilea oraş din România după numărul de locuitori, iar valorile de circulaţie pe DN 1 Floreşti – Cluj Napoca sunt comparabile cu cele de pe DN 1 Otopeni – Bucureşti (şosea cu 6 benzi)”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Citește și: Prognoza meteo 23 mai – 19 iunie 2023. Urmează 4 săptămâni cu ploi și instabilitate atmosferică

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult