Dr. Vlad Ciurea a explicat care sunt alimentele ce ar treui evitate în zilele de vară. Potrivit specialistului, pe primul loc este un aliment popular și foarte consumat de români – mititeii.
„Organismul este deja supus unui stres termic imens pe caniculă. Dacă mai adăugăm și o mâncare grea, cum sunt mititeii, care cade ca un bolovan în stomac, riscăm fenomene periculoase, precum ischemii coronariene sau cerebrale. (…) Când simțim mirosul lor pe grătar, suntem ghidați de instinctele ancestrale. Dar ce place stomacului, nu e neapărat bun pentru creier. Creierului nu îi plac mititeii”, a avertizat dr. Vlad Ciurea, potrivit CSID.
În zilele caniculare, alimentația trebuie să fie ușoară, bazată pe salate și mese dese, dar reduse cantitativ. Alimentele grase, prăjite, supraprocesate, precum și emergizantele ar trebui evitate.
„Trebuie să ne protejăm funcția cerebrală prin ceea ce mâncăm și cum ne hidratăm”, a mai adăugat acesta.
Medicul Vlad Ciurea a dezvăluit care este temperatura optimă la care creierul funcționează corect. Specialistul spune că părțile cerebrale suferă foarte mult din cauza caniculei: „Afectează întreg organismul, nu numai creierul. Respirația, digestia, pielea, totul suferă!”.
„Se consideră că noi funcționăm la nivel temperat. Deci temperatura pe care o avem, fiziologică, în mediu, în România, la care putem funcționa perfect, este acest interval de 22…24 de grade. Acolo putem funcționa în condiții bune.Nu putem compara populația României cu populația din Golf, de exemplu, sau din țările arabe care reacționează mult mai bine”, a explicat Vlad Ciurea, în cadrul rubricii „Sfat de Sănătate”, de la Antena 3 CNN.
Citește și: Dieta cu care Nicoleta Luciu a slăbit 7 kilograme în 3 săptămâni. La ce alimente a renunţat
Specialistul recomandă să consumăm în această perioadă „lichide multe și fructe ca să ne ținem și creierul în activitate”.
„Cea mai bună protecție este să nu ieșim afară la orele respective. Este foarte greu. Dar dacă trebuie să ieșim afară, trebuie să ne protejăm în general capul, cu aceste pălării albe care ne fac foarte bine și să bem lichide și să nu stăm mult în soare puternic. Pentru că substanța aceea nobilă, substanța cerebrală, va fi expusă acestei călduri excesive și orice persoană înțelege că această căldură excesivă, când am intrat într-o cameră caldă, caldă, caldă, tot organismul suferă. Dar căldura perpendiculară asupra craniului, a cutiei craniene, a pielii capului, asupra firului de păr și asupra creierului este ca și cum l-am expune la un cuptor”, a precizat neurochirurgul Vlad Ciurea.