- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dumitru Chișăliță, scenariu sumbru pentru românii obligați să renunțe la centralele de apartament. „Ne apucăm de astfel de lucrări până când atingem apogeul”

15 Mar, 22:55 • Bumbeneci Diana
Dumitru Chișăliță, despre interzicerea centralelor. Pe români nu îi așteaptă perioade prea bune, anunță specialistul.
Dumitru Chișăliță, scenariu sumbru pentru românii obligați să renunțe la centralele de apartament. „Ne apucăm de astfel de lucrări până când atingem apogeul”

Românii se confruntă cu o perspectivă îngrijorătoare în ceea ce privește încălzirea locuințelor lor, pe fondul deciziei Parlamentului European de a interzice complet centralele de apartament pe bază de combustibili fosili până în 2040. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, atrage atenția asupra impactului major pe care această decizie îl va avea asupra vieții de zi cu zi a românilor.

Dumitru Chișăliță, despre interzicerea centralelor

Deși această inițiativă are ca scop principal reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, expertul în energie susține că populația va fi lovită puternic de efectele secundare ale acestei legislații europene anti-centrale cu gaze. El subliniază că România se află într-o poziție delicată, deoarece sistemul centralizat de încălzire nu este întotdeauna o alternativă viabilă în toate zonele țării, iar interzicerea centralelor de apartament va afecta negativ milioane de gospodării.

Adaptarea la aceste noi reglementări impune României să-și revizuiască politica energetică și să găsească soluții durabile și eficiente pentru încălzirea locuințelor, fără a afecta calitatea vieții cetățenilor sau economia națională. În acest context, investițiile masive planificate pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră și dezvoltarea infrastructurii de distribuție a gazelor vor trebui să fie gestionate cu atenție pentru a asigura o tranziție lină și echitabilă către alternativele sustenabile de încălzire.

Chisăliță avertizează că riscul sărăciei energetice este real și că este necesară o abordare comprehensivă și cooperativă între guvern, industrie și societatea civilă pentru a gestiona această tranziție într-un mod care să echilibreze nevoile imediate cu obiectivele pe termen lung de protejare a mediului înconjurător și de asigurare a accesului la energie pentru toți cetățenii.

Ai mai putea citi: Ministerul Muncii a publicat oficial normele de aplicare pentru Legea Pensiilor. Iată documentul

Dumitru Chișăliță
Dumitru Chișăliță

„Noi am întârziat undeva la 10 ani de zile exploatarea gazelor din Marea Neagră. Am întârziat destul de mult, inclusiv cu prospectarea și exploatarea anumitor perimetre unde există posibilitatea ca aceste gaze să găsească la adâncimi mai mari și cumva abia cum ne apucăm de exploatarea acestor resurse. Având în vedere că timpul de la momentul în care ne apucăm de astfel de lucrări până când atingem apogeul înseamnă 4…5… 10 ani de zile. Cumva cele două se suprapun.

Adică, pe de o parte, vom atinge acest vârf de exploatare în circa 6-7 ani de zile. Cam tot de pe atunci ar trebui să începem cu măsuri de eliminare a centralelor pe gaze, așa cum, mă rog, s-a votat în cadrul directivei europene, pentru că în 2040, așa cum scrie în textul directivei, ar trebui să fie termenul în care n-ar mai exista astfel de centrale.

Ori asta presupune ca abordarea să fie mult mai devreme, adică să existe un plan de eliminare treptată a acestor centrale”, a Dumitru Chișăliță.

„Cred că România trebuie să meargă în continuare pe teza că aceste gaze naturale pe care le deține, pe care le va exploata, pe care le va avea, să ajungă în casele, în curțile românilor. Să fie folosite. Și pentru asta cred că e nevoie de o modificare, cel puțin sub aspectul directivei la nivelul Uniunii Europene, astfel încât aceste prevederi să nu se aplice, cel puțin nu până în 2040, pentru România”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Ai putea citi: Șeful Termoenergetica dă detaliile oficiale legate de interzicerea centralelor de apartament

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult