- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

După 7 ani de Germania, o româncă a dat lovitura cu o afacere în Sibiu: „E foarte greu… Rezist fiindcă îmi place, dar nu m-aş vedea făcând altceva”

10 Nov, 15:19 • Toma Anca
O româncă a dat lovitura cu o afacere în Sibiu. Liliana Oprea a terminat Liceul Tehnologic „Dacia” din Caransebeş, iar în următorii șapte ani a lucrat în Germania, în agricultură. Sătulă să mai lucreze pentru străini, a făcut un lucru la care nu se aștepta aproape nimeni și anume că s-a întors în România și și-a deschis o fermă.
După 7 ani de Germania, o româncă a dat lovitura cu o afacere în Sibiu: E foarte greu… Rezist fiindcă îmi place, dar nu m-aş vedea făcând altceva

O româncă a dat lovitura cu o afacere în Sibiu. Acum, Liliana se ocupă de cele 230 de oi şi 20 de vaci ale familiei, alături de fratele său Petru şi de asociatul lor, Trandafir Borlovan. Deși spune că este foarte greu, pentru că nu au oameni care să facă treburile necesare, ea și fratele ei trebuie să se ocupe de tot.

Citește și: Salamul de Sibiu ajunge peste ocean! Acesta va fi vândut în magazinele din SUA foarte curând. Anual, peste 3000 de tone sunt vândute în Europa

O româncă a dat lovitura cu o afacere în Sibiu

A fost greu… Trei ani am lucrat la câmp şi trei ani la seră, la ardei şi castraveţi, alături de alţi 40 de români, unii dintre ei chiar de la noi din sat.

Pe urmă am mai lucrat un an într-o hală, la împachetat, după care am zis gata, nu mai vreau Germania, vreau acasă, în România! O vreme, a fost şi fratele meu Petru cu mine, dar după un an n-a mai rezistat. Atunci ne-am hotărât să rămânem aici, la Zlagna.

E greu, e foarte greu, fiindcă, negăsind oameni care să lucreze, nu avem niciun cioban, facem noi totul. Eu mă îngrijesc mai mult de vaci, iar fratele meu, Petru, de oi.

Facem cu schimbul, o săptămână urcăm noi la munte, una asociatul nostru. Eu merg în fiecare duminică sus, cu alimente, şi cobor cu caşul. Brânză nu facem decât de oaie şi aia decât pentru familie, pentru casă. Eu, cel puţin, ştiu că mănânc brânză la absolut orice!”, explică tânăra, potrivit Caon.ro.

Pentru că iubește foarte mult animalele, Lili face, de trei ani, echitaţie la herghelia de la Băile Herculane. Din păcate, alocă foarte puțin timp acestei pasiuni pentru că, doar vara aceasta a făcut singură circa 6.000 de baloţi de fân, pentru a avea hrană pentru animale, în timpul iernii.

Eu lucrez pământurile a nouă familii de la mine din sat. De la trei familii l-am luat în arendă, iar restul îl lucrez aşa, ca să am de unde să am fân pentru iarnă.

Nu avem, nici eu, nici fratele meu, sărbătoare, nu avem sâmbătă, nu avem duminică… E foarte greu… Rezistăm fiindcă ne place şi iubesc muntele care mă cheamă parcă acolo. Eu, cel puţin, nu m-aş vedea făcând altceva”, a mai dezvăluit Lili.