- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

După ce a investit 140 de milioane de euro în fabrica de biotetanol din Dolj, grupul Clariant anunță o depreciere a activelor. Elvețienii sunt însă optimiști cu privire la viitor

06 Jan, 12:06 • Gabriela Andreescu
Grupul elvețian Clariant a înregistrat un eșec teribil cu fabrica de bioetanol din Dolj. La șase luni după inaugurarea sa, fabrica a fost evaluată la minus un sfert de milliard de euro
După ce a investit 140 de milioane de euro în fabrica de biotetanol din Dolj, grupul Clariant anunță o depreciere a activelor. Elvețienii sunt însă optimiști cu privire la viitor

Grupul elvețian Clariant a inaugurat vara trecută fabrica de bioetanol de generația a doua din România. Cu toate acestea, elvețienii au anunțat o depreciere semnificativă a acestui activ, mai mare chiar decât investiția inițială. Pe de altă parte, compania privește cu optimism spre viitor, întrucât și-a exprimat încrederea că lucrurile se vor îmbunătăți.

La șase luni de la inugurarea fabriciide bioetanol celulozic din localitatea Podari, județul Dolj, în urma unei investiții de 140 de milioane de euro, Clariant anunță o depreciere a acestui activ de 225 de millioane de franci elvețieni, echivalentul a circa 227 de milioane de euro

Evaluarea a fost făcută la jumătatea lunii decembrie, iar un anunț pe această temă a fost făcut la acea dată de Clariant pe site-ul propriu.

“După cum s-a raportat anterior, fabrica sunliquid a început producția în al doilea trimestru al anului 2022, deși nu a atins încă randamentele vizate și alți parametri operaționali la scară industrială. Clariant a finalizat astfel o evaluare financiară a fabricii ca parte a testului anual de depreciere în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS). Ca urmare a acestei analize, Clariant a concluzionat că o depreciere a valorii curente a activelor fabricii din Podari de aproximativ 225 milioane CHF este adecvată, pe baza creșterii întârziate și a performanței financiare curente”, arată Clariant într-un comunicat.

Vestea bună din comunicatul respectiv este faptul că grupul rămâne optimist cu privire la tehnologia pe care o folosește și la calitatea produselor sale. Prin urmare, activitatea fabricii va continua, cu anumite ajustări ale proceselor de producție.

“Clariant confirmă valoarea unică a tehnologiei sunliquid și va continua comercializarea. Clariant își propune să abordeze provocările operaționale prin ajustarea continuă a proceselor de producție cu scopul de a atinge viabilitatea comercială a noii tehnologii”, mai spune compania.

Elvețienii consideră că tehnologia lor este una de top, iar industrializarea acesteia este privită ca o provocare

„Tehnologia noastră sunliquid, care transformă deșeurile agricole în bioetanol de a doua generație, reprezintă un pas semnificativ în dezvoltarea combustibilului regenerabil durabil. Industrializarea noii noastre tehnologii rămâne o provocare și, prin urmare, are un impact asupra ipotezelor financiare, generând deprecierea anunțată astăzi. Cu toate acestea, ne vom continua eforturile pentru a obține viabilitatea comercială a tehnologiei”,a declarat Conrad Keijzer, directorul executiv al Clariant, citat de economica.net.

Cu toate pierderile înregistrate în ultima perioadă, grupul elvețian se consideră mulțumit de performanțele sale financiare:

„Deși suntem dezamăgiți de această depreciere, suntem totuși mulțumiți de performanța financiară puternică a Grupului în primele trei trimestre ale anului 2022. În consecință, ne confirmăm obiectivele financiare pentru 2025 și continuăm să ne concentrăm pe execuția strategiei noastre de sustenabilitate”,a adăugat Keijzer.

La șase luni după inaugurarea sa, fabrica de bioetanol a grupului Clariant a fost evaluată la minus un sfert de milliard de euro
La șase luni după inaugurarea sa, fabrica de bioetanol a grupului Clariant a fost evaluată la minus un sfert de milliard de euro

Compania arată că deprecierea nu are impact asupra numerarului, va fi înregistrată în decembrie 2022 și, prin urmare, se va reflecta în rezultatele anului 2022, care urmează să fie anunțate la 2 martie 2023, mai scrie sursa citată.

Citește și: Cum vor evolua vehiculele electrice în 2023? 3 predicții surprinzătoare pentru o piață în expansiune

Clariant a anunțat la finalul lunii iunie 2022 deschiderea fabricii de bioetanol celulozic de la Podari. La acea vreme, Günter von Au, președintele Consiliului de Administrație al Clariant, a spus că, de când a început construcția, au avut parte de mai multe piedici, iar pandemia și începutul războiului din Ucraina au fost cele mai dificile. Cu toate acestea, au reușit să pună la punct întreg proiectul și să îl ducă la bun sfârșit.

Grupul elvețian folosește deșeuri agricole, paie de pe camp rămase în urma recoltei de cereale, pentru a prodice etalon celulozic, un comubusitibil bio care ar urma să joace un rol cheie în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seară din sectorul transporturilor. Și acum în UE carburanții auto pe care îi cumpărați de la benzinării au o cotă obligatorie de bioetanol sau biodiesel, după caz, cotă care va crește.

Clariant a încheiat un contract cu Shell pentru vânzarea etanolului produs în fabrica din România.

Reprezentanții Clariant au anunțat la momentul deschiderii că au încheiat contracte cu 300 de fermieri din Oltenia, care vor furniza paiele ce vor fi transformate în bioetanol. Fabrica de ultimă generație ar trebui să proceseze  aproximativ 250.000 de tone de paie pentru a produce 50.000 de tone de etanol celulozic pe an. Investiția companiei elvețiene în fabrica de la Podari s-a ridicat la 140 de milioane de euro, 100 de milioane sursele companiei și 40 de milioane bani europeni. La construcția ei, demarată în 2019, au muncit 800 de oameni. Fabrica se întinde pe circa 10 hectare și este deservită de 100 de angajați, potivit anunțului de la deschidere.

Citește și: Fostul coleg al lui Elon Musk investește 160 de milioane de dolari într-un nou tratament pentru orbire, bazat pe realitatea virtuală și augmentată

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult