- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

E oficial! Termenul de valabilitate pentru polițele de asigurare incheiate cu societăți care dau faliment a fost prelungit la 150 de zile

02 Mar, 22:40 • Cornel Ghimeșan
Termenul de valabilitate al polițelor de asigurare încheiate cu o societate, pentru care a fost pronunțată deschiderea procedurii de faliment, a fost prelungit de la 90 de zile la 150 de zile. Acest lucru este oficial, începând de astăzi, odată cu promulgarea legii de către Klaus Iohannis.
E oficial! Termenul de valabilitate pentru polițele de asigurare incheiate cu societăți care dau faliment a fost prelungit la 150 de zile

Joi, președintele României, Klaus Iohannis a promulgat legea care prelungește termenul de valabilitate al polițelor de asigurare încheiate de societăți de asigurare sau de reasigurare pentru care au fost pronunțate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment. Acestea aveau un temen de valabilitate de 90 de zile, până în prezent, însă de acum încolo acesta a fost prelungit la 150 de zile, a informat Agerpres.

Citește și: Rovinietă mai scumpă în 2023. Cât va trebui să plătești, în funcție de noi factori

Klaus Iohannis a semnat promulgarea actului normativ care vizează aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 62/2022 pentru modificarea art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2022 privind unele măsuri referitoare la garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale.

Legea care modifică termenul de valabilitate al polițelor de asigurare

De acum înainte, termenul de valabilitate al polițelor de asigurare încheiate de societăți, pentru care a fost pronunțată hotărârea de deschidere a procedurii de faliment, a fost prelungit de la 90 de zile la 150 de zile. Totodată, legea promulgată astăzi de Klaus Iohannis mai vizează încetarea de drept a contractelor de reasigurare. Motivul este legat de faptul că aceste contracte de reasigurare au fost încheiate anterior deschiderii procedurii de faliment, de către asiguratorul aflat în proces de insolvenţă, pot produce (în raport de clauzele contractuale) efecte şi ulterior încetării contractelor de asigurare.

Această lege mai modifică şi OUG nr.19/2022, care privește o parte dintre măsurile referitoare la garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale în ceea ce priveşte termenul de reconstituire a garanţiei de bună execuţie, termen care creşte, de asemenea, de la 90 de zile la 150 de zile.

„Operatorii economici aflaţi într-o procedură de concordat preventiv, deschisă înainte de 17 iulie 2022, au dreptul de a solicita prelungirea termenului pentru satisfacerea creanţelor stabilite prin concordat cu încă 24 luni. Prevederile se aplică operatorilor economici care au mai beneficiat de prelungiri ale concordatului preventiv. Durată totală maximă a derulării concordatului, incluzând prelungirile, va fi de 60 luni calculate de la data omologării”, prevede legea.

Alte articole: Germania, prima țară europeană care a demontat mii de bancomate. Care este motivul

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult