- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Germania, prima țară europeană care a demontat mii de bancomate. Care este motivul

02 Mar, 21:01 • Cornel Ghimeșan
Germania este prima țară din Europa care a decis demontarea a mii de bancomate. Reprezentanții băncilor care au demarat aceste proceduri spun că au recurs la această măsură din cauza scăderii numărului de sucursale și locații de autoservire, dar și a scăderii generale a utilizării numerarului.
Germania, prima țară europeană care a demontat mii de bancomate. Care este motivul

Germania, prima țară europeană care a demontat mii de bancomate. În ultimii nouă ani, Volks- și Raiffeisenbank au demontat în Germania, peste 4.000 de bancomate, potrivit știripesurse.ro.

Citește și Clasamentul celor mai atractive țări pentru telemuncă. Clasamentul general este condus de Germania. Ce loc ocupă România

Germania, prima țară europeană care a demontat mii de bancomate

Asociația Federală a Volksbanken și Raiffeisenbanken germane (BVR) a transmis că în anii 2021 și 2022, numărul de aparate ATM din această institute a scăzut cu 1.800.

La sfârșitul anului 2022, Volks și Raiffeisenbank aveau puțin mai mult de 15.500 de bancomate, potrivit BVR. Dezmembrarea bancomatelor în Germania a început în 2014, înainte de aceasta aproape în fiecare an fiind puse în funcțiune mai multe bancomate. De la 7.500 de mașini la sfârșitul anului 1993, a crescut la un vârf de aproximativ 19.600 de mașini la sfârșitul lui 2013.

„Numărul de bancomate este în scădere, în primul rând din cauza scăderii numărului de sucursale și locații de autoservire și a scăderii generale a utilizării numerarului în Germania. În ce măsură declinul se datorează și demontării bancomatelor în locații sensibile la securitate este dificil de evaluat, dar subiectul este relevant”, a transmis BVR.

Băncile de Economii din Germania și Asociația Giro au transmis că din cauza numeroaselor explozii de ATM în locații cu risc, s-a verificat dacă un bancomat ar putea rămâne pe loc prin măsuri suplimentare de protecție, potrivit informațiilor transmise „Handelsblatt”.

„Dacă nu se poate asigura protecția sporită, dezmembrarea este o opțiune”, a declarat asociația. Numărul de bancomate la băncile de economii a scăzut cu 1.034, la 21.582 în 2021, scrie Handelsblatt, citând cifrele Bundesbank. Însă cifre mai recente nu sunt încă disponibile.

De asemenea, Bundesbank a înregistrat o scădere a numărului de bancomate la toate băncile din țară.

Banca centrală a Germaniei a remarcat, într-un raport privind furnizarea de numerar din ianuarie, o scădere de la 59.000 de bancomate instalate în 2018 la 55.000 în 2021.

Chiar dacă retragerea din casa de marcat este acum o sursă alternativă de numerar, sucursalele băncilor cu bancomate și ghișee sunt în continuare cele mai importante locații de retragere de numerar. Clienții ar fi efectuat 81% din retrageri prin intermediul aparatelor, 11% la ghișeu.

Retragerile de numerar la casele din magazine au reprezentat aproximativ opt la sută din toate retragerile în 2021 și au câștigat în importanță în ultimii ani, conform Bundesbank.

În prezent, accesul la numerar este garantat, chiar dacă nu mai există locații de retragere în mai multe municipalități, estimează Bundesbank. Cu toate acestea, desființarea sucursalelor bancare și a bancomatelor dă naștere la temeri că situația economică a țării s-ar putea deteriora în viitor.

Citește și Germania, nemulțumită de interzicerea maşinilor noi cu motoare pe combustie în Europa

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult