- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

E scumpă viața pe datorie! Guvernul Ciucă a adăugat la datoria publică 90 de miliarde de lei în 2022

10 Mar, 10:33 • Bumbeneci Diana
Executivul condus de Nicolae Ciucă a continuat să împrumute bani, ducând datoria publică la un nou record. În ultimii patru ani, datoria publică s-a dublat şi a ajuns la 667 miliarde de lei.
E scumpă viața pe datorie! Guvernul Ciucă a adăugat la datoria publică 90 de miliarde de lei în 2022

Românii vor fi datori din tată-n fiu multe generații la rând. Bilanțul împrumuturilor statului pe 2022 nu este deloc unul foarte bun. Guvernul Ciucă a adăugat la datoria publică 90 de miliarde de lei în 2022. Potrivit  datoria publică s-a dublat şi a ajuns la 667 miliarde de lei.

Românii, din ce în ce mai datori

Datoria publică a României a ajuns la 667 miliarde de lei la final de 2022, arată datele publicate joi de Ministerul Finanţelor Publice. Creşterea datoriei publice în 2022 a fost  de 90 miliarde lei, adică 18 mld. euro.

Ca pondere în PIB, datoria publică a scăzut la 47,2% din PIB, faţă de 48,9%, la final de 2021. Cu toate acestea, scăderea a venit ca urmare a creşterii PIB şi nu ca urmare a scăderii datoriei, aşa cum arată cifrele absolute. De asemenea, avansul PIB nominal, nivelul la care se raportează datoria publică, a fost mare datorită inflaţiei mari, care a umflat preţurile şi de asemenea a umflat PIB.

Ai mai putea citi: Un afacerist spune cât va costa, de fapt, carnea de miel. „Fermierul care vinde acum obligatoriu să îşi mai adauge la câştig trebuie să recupereze laptele”

datorie România
datorie România

Din cele 667 mld. de lei (133 mld. euro), aproape 630 mld. lei reprezintă datoria României pe termen mediu şi lung. Datoria pe termen scurt este de circa 40 mld. lei.

Cea mai mare parte a datoriei guvernamentale este a administraţiei publice centrale, mai arată  cifrele comunicate de Ministerul de Finanţe. Bunăoară, datoria totală a administraţiei publice locale este de doar 19 mld. lei, în vreme ce datoria administraţiei publice centrale este de 648 mld. lei.

După moneda în care au fost contractate împrumuturile de către statul român, datoria în lei este de 306 mld. lei. De altfel, şi băncile din România au cea mai mare expunere pe împrumuturi publice din Uniunea Europeană.

Datoria în euro este echivalentul a 303 mld. lei, în vreme ce datoria publică a României în dolari este echivalentul a 56 mld. lei.

Vezi și: O bătrânică de 84 de ani a fost prinsă furând 3 conserve de pateu și 6 plicuri de cafea. Ce au decis procurorii în privința octogenarei

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult