- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ecluza de la Năvodari va fi retehnologizată cu 500 milioane de lei. Guvernul vrea să funcționeze încă 30 de ani

26 May, 21:24 • Bucătaru Gabriela
Ecluza de la Năvodari va fi retehnologizată, după ce Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Retehnologizare ecluza Năvodari în vederea creşterii siguranţei navigaţiei".
Ecluza de la Năvodari va fi retehnologizată cu 500 milioane de lei. Guvernul vrea să funcționeze încă 30 de ani

Ecluza de la Năvodari va fi retehnologizată cu 500 milioane de lei. Valoarea totală a investiției este de 504,8 milioane lei, din care 171,2 milioane lei vor fi alocați pentru construcţii-montaj, potrivit unui comunicat.

Citește și Cea mai mare rafinărie din România mărește eficiența energetică! S-au încheiat operațiunile tehnice de la Petromidia Năvodari

Ecluza de la Năvodari va fi retehnologizată cu 500 milioane de lei

Reprezentanții Guvernului spun că investiţia se află pe reţeaua de transport de interes european (TEN-T), transmite Agerpres.

Totodată, realizarea lucrărilor de retehnologizare aferente proiectului conduce la o serie de beneficii imediate şi foarte necesare în contextul actual, precum: funcţionarea pentru încă un ciclu de 30 de ani a echipamentelor şi instalaţiilor de la ecluza Năvodari, reducerea costurilor de întreţinere şi reparaţii, creşterea fiabilităţii echipamentelor şi instalaţiilor la nivelul cerut de normele europene în vigoare, creşterea siguranţei în funcţionare a echipamentelor, dar şi aducerea echipamentelor electrice şi mecanice la un nivel tehnic corespunzător cu cel al anului în care se face retehnologizarea acestora, potrivit Executivului.

Finanţarea acestei investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Programul operaţional Transport (POT) 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, potrivit programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Ce se întâmplă cu banii din PNRR pentru metroul din Cluj

Nicolae Ciucă, Premierul României și Președintele PNL, a anunțat că urmează să semneze contractele pentru metroul din Cluj. Aceste declarații au avut loc în contextul în care premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat despre analiza pe care a realizat-o Banca Mondială și care arăta că România ar putea pierde mulți bani din PNRR.

Premierul României a anunțat că urmează să semneze contractele pentru metroul din Cluj. Totodată, acesta a mai explicat că o nouă ordonanță se află în circuit, în ceea ce privește cele 27 de spitale și secții spitalicești noi. Prim ministrul a mai vorbit și despre angajamentul luat de ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a promis că va finaliza proiectul legat de împădurire.

Aceste declarații au avut loc în contextul în care premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat despre analiza pe care a realizat-o Banca Mondială. Conform acesteia, România ar putea să piardă trei proiecte uriașe PNRR. Proiectele vizate sunt: metroul din Cluj Napoca, cele 27 de spitale și secții spitaliceși și respectiv campania de împădurire.

„Unul dintre ele este legat de metroul de la Cluj. Tocmai am discutat cu domnul primar Boc. Pe 25 mergem la semnarea contractelor. Cel de-al doilea este pe spitale şi avem deja în circuit o ordonanţă prin care să grăbim acest proces. Practic, în PNRR, pentru opt spitale s-a şi semnat. Şi cel de-al treilea este legat de împădurire şi aici am discutat cu domnul ministru Tanczos Barna şi s-a angajat că ne ducem proiectul la îndeplinire”, a răspuns Ciucă, la Parlament, după Congresul seniorilor liberali.

Citește și Angajații Petromidia Năvodari protestează din cauza salariilor! Patronatul a amânat negocierile care privesc majorarea