- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ediția de toamnă a programului Fidelis. Plasamente slabe în oferta de titluri de stat pentru populație înaintea minivacanței de 1 Decembrie!

01 Dec, 23:31 • Fundeanu Madalina
Tendința de participare mai redusă în programul Fidelis din ediția de toamnă este confirmată de un debut nefavorabil. Plasamente slabe în oferta de titluri de stat pentru populație înaintea minivacanței de 1 Decembrie!
Ediția de toamnă a programului Fidelis. Plasamente slabe în oferta de titluri de stat pentru populație înaintea minivacanței de 1 Decembrie!

Tendința de participare mai redusă în programul Fidelis din ediția de toamnă este confirmată de un debut slab la vânzările Ministerului Finanțelor și pentru emisiunile din decembrie, conform informațiilor transmise de profit.ro.

Fidelis: Plasamente slabe în oferta de titluri de stat pentru populație înaintea minivacanței de 1 Decembrie!

În sistemul Bursei de Valori București s-au strâns, în primele 3 zile ofertei de titluri de stat dematerializate destinate populației, cu puțin peste 1.400 de ordine, valoarea agregată a subscrierilor pentru cele 5 emisiuni fiind de numai 25,86 milioane euro, o participarea mai degrabă slabă, în linia ediției precedente, de toamnă, când investitorii au plasat aproximativ 13.300 de ordine cu o valoare de 299,34 milioane euro.

Piața este atât de nehotărâtă încât nu se poate că există un lait-motiv către o scadență sau pe o monedă.

Citește și: Titluri de stat Fidelis. Donatorii de sânge vor avea cea mai mare dobândă!

Bursa de Valori, Fidelis 2023
Bursa de Valori, Fidelis 2023

Obligațiunile guvernamentale denominate în lei, cu maturitate în 2026 și având dobândă anuală de 7,25% (R2612A) au cumulat ordine de cumpărare în valoare de 25,10 milioane lei (5,07 milioane euro), emisiunea care, deși are doar a 3-a sumă atrasă, are participarea celor mai mulți investitori.

În cazul în care titlurile în lei cu dobândă de 6,10% (R2412C) au cumulat plasamente de 17,60 milioane lei (3,56 milioane lei), volumul a fost peste 4 ori mai mic, respectiv de 3,96 milioane lei (aproximativ 800.000 de euro) pentru obligațiunile guvernamentale cu aceeași maturitate, dar bonificate cu o dobândă de 7,10% de criteriul donării de sânge (R2412B).

O participare în echivalent 8,92 milioane euro, s-a înregistrat pe titlurile de stat în euro cu scadența la 5 ani (R2812AE) și care au un cupon de dobândă de 5,50%. Cealaltă emisiune denominată în moneda unică europeană, cea la un an (R2412BE), a atras subscrieri de 7,51 milioane lei, susținută de dobânda de 4,00%.

Ediția-record în programul Fidelis a fost cea din primăvară, când valoarea agregată a subscrierilor s-a ridicat la echivalentul a 618,39 milioane euro. Tendința de declin exacerbată în toamnă și în primele zile ale acestei oferte s-a resimțit încă de la exercițiul din vară, unul mai degrabă slab, în care Minsterul Finanțelor Publice a atras până la final 482,36 milioane euro, într-o piață istovită de oferta publică primară de la Hidroelectrica (H2O).

Vezi și: Bursă. Titlurile de stat Fidelis, ediţia de toamnă 2023, au debutat la Bursa de Valori la preţuri care le depășesc pe cele din ofertă. „Sunt singurele împrumuturi pe care le face statul şi pentru care nu este hulit pentru asta”