- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Eduard Hellvig se pregătește să dea lovitura, după și-a dat demisia din funcția de șef SRI! Analiștii se întreabă dacă urmează să candideze la Președinție

04 Jul, 10:29 • Constantin Cristina
Eduard Hellvig a anunțat că pleacă din funcția de șef SRI. Analiștii se întreabă dacă va prelua PNL și dacă urmează să candideze la Președinție.
Eduard Hellvig se pregătește să dea lovitura, după și-a dat demisia din funcția de șef SRI! Analiștii se întreabă dacă urmează să candideze la Președinție

Șeful SRI, Eduard Hellvig, și-a dat demisia din funcția de șef, pe motiv că și-a îndeplinit obiectivele. Ce spun analiștii, a informat stirileprotv.ro. În urmă cu opt ani, Klaus Iohannis l-a numit pe Hellvig drept șeful SRI, iar acum l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor.

Citește și: Ultima oră! Eduard Hellvig renunță la funcția de director SRI. „E un gest de sănătate democratică”

Șeful SRI și-a dat demisia! Eduard Hellvig se pregătește să dea lovitura! Analiștii se întreabă dacă urmează să candideze la Președinție

După o perioadă de timp în care a pledat că mandatul șefului SRI să fie limitat la cel mult 10 ani, Eduard Hellvig își dă demisia.

„Este momentul să constat că obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director au fost îndeplinite. Prin urmare, pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea Serviciului Român de Informații. Personal, cred că e nevoie de un asemenea pas, e în primul rand un gest de sănătate democratică pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de serviciu de informații să aibă un mandat limitat în timp.”, a spus fostul șef SRI.

De la începutul anului 2015, de cât este șef SRI a devenit foarte apropiat de președintele țării. De asemenea, în 2014, când era membru PNL, acesta a condus compania electorală pentru primul mandat al lui Klaus Iohannis, apoi a fost numit șeful serviciului.

Eduard Hellvig
Eduard Hellvig

Administrația Prezidențială a publica un comunicat prin care îl laudă pe șeful SRI, după ce și-a anunțat demisia.

„Am luat act de retragerea din funcție a directorului Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, al cărui mandat a marcat restaurarea credibilității SRI și modernizarea consistentă a instituției pe care a condus-o”, se arată în comunicat.

De asemenea, după plecarea lui Eduard Hellvig, se discută intens despre revenirea lui în politică. Mai mult, liberalii vorbesc despre organizarea unui congres extraordinar în noiembrie, în care fostul șef SRI să primească o funcție de conducere în partid.

„Părea mult mai probabilă o candidatură în 2029 decât în 2024, dar acum, cu acest anunț, evident că specualțiilor vor începe. E inevitabil. Klaus Iohannis are o anumită viziune. Și atunci, liberalii sunt obligați de aceste conjucturi să țină cont de poziția sa. Dar da, ne apropiem de sfârșitul mandatului și din ce în ce mai mulți, mai ales dintre cei care au foarte multă experiență politică, care au mai ocupat poziții importante în stat, vor încerca să conteste această poziție, de-asta cred că va fi greu pentru domnul Hellvig, dar în politică nimic nu e imposibil.”, a spus Cristian Pîrvulescu, analist politic.

Până la numirea unui nou șef SRI, funcția va fi înlocuită temporar de Răzvan Ionescu, care era prin-adjunct al directorului SRI.

Alte articole: SRI demontează TikTok! Autoritățile române fac primii pași pentru interzicerea platformei care a devenit un real pericol pentru populație „Chinezii pot să activeze microfonul, camera”