- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ei sunt adevărații pensionari de lux! Un fost magistrat primește pe lună echivalentul a 12 pensii medii. Cea mai mare pensie din sistem ajunge la peste 50.000 de lei.

09 Nov, 10:17 • Gabriela Andreescu
Discuțiile despre reformarea sistemului de pensii speciale a creat reacții adverse în sistemul judiciar. Magistraţi s-au vazut amenințați cu diminuarea veniturilor odată cu discuțiile din spațiul public despre modificările legislative asumate prin PNRR, adică aducerea tuturor pensiilor cât mai aproape de principiul contributivității
Ei sunt adevărații pensionari de lux! Un fost magistrat primește pe lună echivalentul a 12 pensii medii. Cea mai mare pensie din sistem ajunge la peste 50.000 de lei.

Media pensiilor magistraților este aproximativ 21.000 de lei pe lună, în prezent cea mai mare leafă brută a unui senior trecut prin sistemul judiciar fiind de peste 50.000 de lei, arată Adevărul.ro.

Pentru a afla suma încasată lunar de această categorie de pensionari, „Adevărul” a cerut Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) mai multe date.

Pensia medie a acestei categorii socio-profesionale este de 21.265 de lei, conform răspunsului comunicat de Biroul de presă al instituției.

Întrebările jurnaliștilor s-au îndreptat și către cel mai mare venit plătit, iar instituţia a transmis următoarele:

„Cel mai mare cuantumum brut al unei pensii stabilite în baza Legii nr.303/2004, aflată în plată în luna octombrie 2022, este de 50.359 de lei”, a informat CNPP

După impozitarea cu 10% și reținerea CASS-ului (care are loc doar la pensiile de peste 4.000 de lei), rămâne o pensie lunară netă de 41.351 de lei.

Pensia minimă în România în 2022 este de 1.000 de lei, iar potrivit negocierilor politice referitoare la majorarea acestor venituri, ar putea să crească undeva în intervalul 1.100-1.150 de lei.

Banca Mondială, care oferă consultanță Ministerului Muncii pentru reforma în domeniul pensiilor, a recomandat instituției schimbarea formulei de calcul. Aceasta, însă, ar duce la pensii mai mici cu 20%, față de cele din prezent.

Un fost magistrat primește pe lună echivalentul a 12 pensii medii
Un fost magistrat primește pe lună echivalentul a 12 pensii medii

Astfel, noua lege reglementează ca pensiile magistraților să nu mai depășească ultimul salariu, vechimea în muncă să fie de minimum 30 de ani, iar vârsta de pensionare să fie de 65 de ani, spre deosebire de 60 ca în prezent, fiind crescută gradual în următorii zece ani (cu 0,5 ani la fiecare an). Formula de calcul pentru pensie nu va mai fi 80% din ultima leafă brută, la care se adaugă sporurile, ci 65%.

În prezent, procurorul general are un salariu net de aproximativ 21.500 de lei, în timp ce, dacă s-ar pensiona până la reformă, ar lua în jur de 26.000 de lei. De asemenea, numărul 1 din Înalta Curte de Casație și Justiție are un salariu net de 22.500 de lei. O eventuală pensionare înainte de reformă ar duce la un venit lunar de aproximativ 28.000 de lei, informează sursa citată.

Magistrații sunt cei mai mulți beneficiari ai pensiilor mai mari de 14.000 de lei

Prin adresa înaintată CNPP, jurnaliștii au întebat instituția câte pensii mai mari de 14.000 de lei sunt în plată.

Potrivit CNPP, din 4.596 de pensii de serviciu de peste 14.000 de lei, 4.067 de persoane sunt foști magistrați. Însă CNPP a mai oferit un număr surprinzător. În România sunt 790 de beneficiari care au pensii de peste 14.000 de lei, care nu sunt date în baza unor legi speciale.

Clasa politică trebuie să ia o decizie privind reforma pensiilor și să treacă proiectul de lege prin Parlament până la 31 decembrie 2022, în caz contrar România riscând să piardă bani europeni.

Citește și: Kelemen Hunor susține că pensiile românilor ar trebui să fie majorate cu 15-16%. „Trebuie să găsești loc pentru pensionari care au muncit o viață întreagă”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult