- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ei sunt angajații români care pierd mulți bani în 2024. Salariile lor scad cu 1.000 de lei

19 Jan, 21:35 • Bumbeneci Diana
Angajații români care pierd cei mai mulți bani în 2024! Salarii mai mici cu până la 1.000 de lei.
Ei sunt angajații români care pierd mulți bani în 2024. Salariile lor scad cu 1.000 de lei

Chiar dacă Guvernul a decis să implementeze mai multe măsuri de sprijin prin care își dorește să ajute românii aflați în situații vulnerabile, există și cetățeni care vor pierde bani. Sumele nu sunt deloc de trecut cu vederea.

Sunt și români care vor pierde bani la salarii

Mircea Burlacu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Portuare Constanța și vicepreședinte al Blocului Național Sindical (BNS), a vorbit despre situația salariilor, după reglementările pe 2024.

Potrivit acestuia, eliminarea bonurilor de masă și a indemnizației pentru hrană reprezintă o pierdere semnificativă. Mai exact, în situația personalului navigant, pierderile sunt de până la 1.000 de lei net.

Mircea Burlacu, despre problemele la salarii
Mircea Burlacu, despre problemele la salarii

„Noi am făcut o adresă şi domnului ministru Grindeanu în legătură cu lucrurile astea. Așteptăm să avem o întâlnire. Fenomenul de revoltă deja începe să capete noi valențe, și știți de ce? Domnule, au luat mâncarea de pe masă romanilor.

Au plafonat pentru foarte multe categorii, culmea!, care nu se îndestulează sau nu primesc acești bani de la bugetul de stat, care primeau hrană, bonurile de masă unii, alocația de hrană alții, la niște sume care oricum nu ar fi acoperit numărul de calorii necesar pentru o masă pentru salariatul respectiv, și le-au redus undeva cu 60% – 70% pentru multe categorii, plafonând suma maximă care putea să acopere bonurile de masă la două salarii minime din 2019.

Vă spun din situația pe care o cunosc foarte bine și pe care nu știu cum să o gestionez, pentru că toată lumea este nemulțumită și este vorba de sute de salariați. La un salariu net de 3.900 de lei, pierderea bonurilor de masă înseamnă 450 de lei, iar unii care au alocație de hrană, personal navigant, pierd până la 1.000 de lei la net.

Prin convenție internațională, trebuie să le fie asigurată hrana la bordul navei. Fie ai logistică necesară la bordul navei și asiguri masă caldă gătită, fie plătești o alocație de hrană din care personalul navigant să își poată cumpăra hrană”, susține Mircea Burlacu.

„Vine februarie şi vine decontul pentru ianuarie”

Ai mai putea citi: Modificări istorice în circulația rutieră. Se schimbă tot ce știam despre permisul categorie B în 2024

„Măsura cea mai nefericită pe care au putut să o ia! Puteau să spună „domnule, în 2024 nu cresc bonurile de masă. Punct!”. Sau orice alte măsuri. Dar nu umbli la masă! Asta este realitatea din zona pe care o reprezint.

Este un calcul matematic simplu. Bonurile erau 35 de lei și, de la 1 ianuarie, 40 de lei ori o medie de 20 de lei per bonul de masă venea undeva la 750-900 de lei, în funcție de lună, hrană.

Prin plafonare, pe un an poți să beneficiezi de maximum două salarii minime. Împărțit la 12 luni, te duci la 60% cel puțin din ce aveai înainte. Au plafonat şi indemnizațiile, că sunt trei tipuri de alocații de hrană – bonuri de masă, indemnizație de hrană pentru anumite categorii de bugetari şi alocație de hrană, conform hotărârii de guvern pentru personalul navigant.

Nu vrem să intrăm în escalada asta a protestului pentru că vă spun… Vine februarie și vine decontul pentru ianuarie, când oamenii trebuie să își primească banii. Este o realitate. Domnule, 450 de lei la un salariu net de 3900. Este undeva la 12-13%„, a spus Mircea Burlacu, la DCNewsTV.

Ai mai putea citi: Va fi Mircea Geoană noul președinte? „Sunt extrem de interesat de viitorul României”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult