Știri interne

Elena Udrea dă din casă! „Banii nu au ajuns la mine, ci la partid și în buzunarele altora!” Fosta ministră ar putea petrece 6 ani la închisoare

11 Oct, 15:39 • Cornel Ghimeșan
Elena Udrea face o ultimă încercare de a-i convinge pe judecători. În fața Înaltei Curți fosta ministră a susținut că banii din Dosarul Gala Bute nu au ajuns la ea, ci la partid. Conform legislației de la momentul respectiv era permis acest lucru.
Elena Udrea dă din casă! „Banii nu au ajuns la mine, ci la partid și în buzunarele altora!” Fosta ministră ar putea petrece 6 ani la închisoare

Elena Udrea a început „să dea din casă” în fața judecătorilor de la Înalta Curte. Aceasta a declarat că banii reținuți ca prejudiciu în Dosarul Gala Bute n-au ajuns la ea, ci la partid, ceea ce la vremea respectivă nu era considerat ilegal. Fosta ministră a Turismului, Elena Udrea, a afirmat că o parte din bani ar fi ajuns și „în buzunarele altora” – fără să dea nume – motiv pentru care solicită desființarea deciziei de condamnare la pedeapsa de 6 ani de închisoare.

Citește și: Se dau bani de la stat pentru această categorie de români. Ce este programul Family Start şi care sunt criteriile de eligibilitate

Completul de 5 judecători de la Instanța supremă a luat în discuție, luni, 10 octombrie, două dintre numeroasele căi extraordinare de atac formulate de Elena Udrea – o contestație la executare și un recurs în casație. Cu privire la recursul în casație, instanța se va pronunța pe data de 24 octombrie. Recursul în casație încheie șirul lung de cereri pe care Elena Udrea le poate formula în fața instanțelor din România, iar dacă pierde, își mai poate încerca norocul la CEDO.

Elena Udrea dă din casă! „Banii nu au ajuns la mine, ci la partid și în buzunarele altora!” Fosta ministră ar putea petrece 6 ani la închisoare
Elena Udrea dă din casă! „Banii nu au ajuns la mine, ci la partid și în buzunarele altora!” Fosta ministră ar putea petrece 6 ani la închisoare

Luni dimineaţa, îmbrăcată într-un deux-pieces de culoare crem şi cu pantofi roz în picioare, Elena Udrea a fost adusă în sala de judecată, flancată de femei-gardian de la penitenciar. Aşezată pe un scaun obişnuit, în condiţiile în care a fost eliminată boxa acuzaţilor din camera unde se desfăşoară procesul, Elena Udrea a avut libertatea să vorbească cu avocaţii săi, să-şi salute soţul, Adrian Alexandrov.Timp de peste trei ore, avocaţii săi au încercat să-i înduplece pe cei cinci judecători ai completului să anuleze condamnarea primită de Udrea şi să dispună rejudecarea cazului de la zero.

Elena Udrea își joacă ultima carte

Fiind ultima șansă, Elena Udrea le-a vorbit judecătorilor cu mult patos și dramatism. Ea și-a început discursul cu o referire la fostul lider PDL Vasile Blaga, care a scăpat cu achitare de dosarul în care era acuzat că ar fi luat mită de 700.000 de euro. Judecătorii l-au găsit nevinovat, motivând că nu a băgat banii în buzunar, ci în visteria partidului. Elena Udrea susține că s-ar fi întâmplat același lucru și cu banii despre care se vorbește în Dosarul Gala Bute. În „pledoaria” Elenei Udrea au fost vehiculate foarte multe nume celebre.

„Aș spune că dacă aș fi avut posibilitatea cum au avut-o alți miniștri – foști miniștri, înaintea mea – să mă rejudec pe fond, cu siguranță că aș fi putut proba că în acest dosar nu există nicio dovadă împotriva mea. În afară de declarațiile, denunțurile celor trei denunțători mincinoși care sunt în libertate și au fost permanent în libertate, cu siguranță că o rejudecare în acest dosar ar fi dus la achitarea mea.

Mi se impută 8 milioane de RON – o sumă, da, foarte mare – care reprezintă publicitatea pe care România și-a făcut-o la Gala Bute. Publicitate care a existat, de care România a beneficiat, și care astăzi eu sunt pusă să o plătesc personal. Deci, sumele acestea foarte mari care se vehiculează – și care dau, așa, de dosar foarte important – în realitate fac parte din abuzurile care mi s-au întâmplat.

Abuzurile au debutat încă de la începutul urmăririi penale, au fost denunțate atât de domnul Obreja, de Tudor Breazu, de cei care n-au achiesat la solicitarea Parchetului de a face denunțuri la adresa mea și au ajuns în pușcărie. Și care au culminat cu ce mi s-a întâmplat în 7 aprilie (n.r. – 2022), când doar mie, doar în acest dosar s-a respins aplicarea deciziei CCR 685/2008, ceea ce a dus la punerea în aplicare a deciziei de condamnare, și la situația în care mă aflu – aceea de a fi în pușcărie în acest moment.

Elena Udrea dă din casă! „Banii nu au ajuns la mine, ci la partid și în buzunarele altora!”
Elena Udrea dă din casă! „Banii nu au ajuns la mine, ci la partid și în buzunarele altora!”

Chiar dacă ați vrea să judecați în limitele acestui recurs în casație, care sunt foarte-foarte restrânse, cu siguranță că – fiind și dumneavoastră oameni – vă puteți pune întrebări. Cum ar fi: dar de ce ar fi plătit Lungu cheltuieli la partid, spre exemplu. Lungu nu a plătit cheltuieli la partid, există un dosar pe rolul acestei instanțe – Dosarul referendumului din 2009 – în care tot Ștefan Lungu, cu aceeași societate comercială…Se dovedește că banii pe care îi plătea la partid erau bani pe care îi primea de la partid.

De ce ar fi vrut Nastasia să îl sprijine pe Rudel Obreja și să îi trimită un finanțator la un meci de box organizat de el? Din motivul simplu că atât Nastasia, cât și Lucian Bute sunt rude, se cunosc, sunt prieteni, iar interesul lui Nastasia în organizarea acestui meci de box – care era, până la urmă, și de patriotism – era că se cunoșteau.

La aceste întrebări există răspunsuri. Din păcate, presiunea este foarte mare, nu îmi permite să vă spun tot ce aș fi vrut să vă spun. Nu am avut parte de justiție dreaptă în România. Nu am avut parte de nici un proces în care să fiu judecată conform legii. Ca urmare, sunt în pușcărie în Dosarul Gala Bute. Sper că, de data acesta, completul nu a intrat cu decizia deja luată.

Solicit achitarea mea pentru toate capetele de acuzare. Nici nu aveam toate atribuțiile…Dacă le aveam, nu aveam atribuții de plăți, ca ministru. Aveam atribuții de alocare de fonduri, astea se făceau cu un an înainte. Toate aceste atribuții erau, oricum, delegate (inclusiv de ordonare de credite, inclusiv de semnătură) lui Gheorghe Nastasia.

Banii n-au ajuns, oricum, la mine. Nicio parte, nicio sumă! Dar chiar și ce spun instanțele de fond și de apel, mare parte din acești bani ar fi ajuns la alții, la partid și așa mai departe. Deci, ca urmare, solicit achitarea: și pentru că n-am atribuții, și pentru că nu am încasat acești bani și au ajuns în patrimoniul altora, ceea ce nu era sancționat de lege la momentul acela”, a spus Elena Udrea în fața instanței.

Alte articole: Cum a ajuns o vază chinezească evaluată inițial la 2.000 de euro să se vândă cu 8 milioane de euro

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult