- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cum a ajuns o vază chinezească evaluată inițial la 2.000 de euro să se vândă cu 8 milioane de euro

11 Oct, 14:35 • Gabriela Andreescu
O vază chinezească declarată inițial o piesă decorativă obișnuită în valoare de cel mult 2.000 de euro (1.760 de lire sterline) s-a vândut cu aproape 8 milioane de euro, de aproape 4.000 de ori mai mult decât estimarea inițială.
Cum a ajuns o vază chinezească evaluată inițial la 2.000 de euro să se vândă cu 8 milioane de euro

O vază chinezească „obișnuită” scoasă la licitație în Franța și evaluată la 2.000 de euro s-a vândut cu aproape 8 milioane de euro după un război feroce de licitații între cumpărători convinși că este un artefact rar din secolul al XVIII-lea, scrie The Guardian.

Vaza din porțelan în stil Tianqiuping a fost vândută în Paris, la o licitație organizată de Casa Osenat. Cumpărătorul și cei 30 de adversari de la licitație sunt convinși că este vorba despre o piesă rară datând din secolul al XVIII-lea.

Tianqiuping înseamnă „sferă cerească” și se referă la forma vasului. Acesta este din porțelan alb și albastru acoperit cu email și decorat cu nori și dragoni. Vaza are 54 cm înălţime şi 40 cm diametru

Te-ar putea interesa și: Banii cash vor dispărea. Avertismentul unui avocat pentru români: „Bucurați-vă de foșnetul bancnotelor, până încă mai puteți!”. Ce pericole presupune trecerea la portofelul digital

Proprietara locuieşte pe un teritoriu francez de peste mări. „Este o doamnă care a moştenit vaza de la mama ei, care a moştenit-o la rândul ei de la mama sa, o mare colecţionară pariziană în secolul trecut”, a declarat pentru AFP directorul de obiecte de artă de la casa Osenat, Cedric Laborde.

O vază chinezească evaluată inițial la 2.000 de euro a ajuns să fie vândută cu 9 milioane de euro
O vază chinezească evaluată inițial la 2.000 de euro a ajuns să fie vândută cu 9 milioane de euro

Obiectul făcea parte din bunurile lăsate moştenire de mama vânzătoarei când a murit, în apartamentul din Saint-Briac-sur-Mer, pe coasta Bretagnei. Vânzătoarea „era departe, nici nu a văzut vaza, a trimis-o la Paris. Este o poveste nebună”, a spus licitatorul Jean-Pierre Osenat.

„Din momentul în care am făcut public catalogul, a fost multă mişcare în jurul lui: chinezii au venit să vadă vasul, din ce în ce mai numeroşi”, a spus Cédric Laborde.

Vânzarea a dat naştere unei bătălii între 20 şi 30 de ofertanţi, majoritatea la telefon, câţiva în sală. De la 2.000 de euro, vaza a fost adjudecată cu suma de 7,7 milioane de euro, după ce aproximativ 30 de cetățeni chinezi s-au avântat într-un război al ofertelor. Prețul final, cu comisionul casei de licitații, este de 9,12 milioane de euro.

„Chinezii sunt pasionaţi de istoria lor şi sunt mândri să-şi revendice moştenirea. Cred că această vază nu este destinată să fie ascunsă vederii, ci să fie expusă într-un muzeu”,potrivit directorului departamentului de lucrări de artă a casei de licitaţii.

Citește și: Veşti bune pentru clienţii Revolut. Toţi românii trebuie să ştie asta: „S-au dat chiar şi 7000 de euro”

Experții au dezbătut îndelung pe tema datării obiectului. Dacă este din secolul XX, după cum au concluzionat specialiștii, obiectul este relativ banal. Dacă este din secolul al XVIII-lea, asta o face o piesă extrem de rară, justificând preţul de achiziţie.

Cât despre vânzătoare, aceasta a rămas uluită de veste. „Ar fi putut să-l vândă la anticariatul local. Este o poveste grozavă pentru această doamnă, şi pentru profesia mea, pentru însuşi principiul vânzărilor publice”, a spus Cédric Laborde.

Organizatorul licitației s-a ales cu un nesperat comision de aproape 1,5 milioane de euro, față de câteva sute cât i s-ar fi cuvenit dacă vaza se vindea, de exemplu, la dublul estimării. Dacă vaza se dovedește a fi un artefact rar, așa cum crede cumpărătorul, reputația casei de licitații ar putea avea de suferit. Lucrurile nu stau mai bine nici dacă se confirmă părerea expertului consultat de casa de licitații, și anume că vaza este „comună și nu foarte veche”, ceea ce  înseamnă că la licitațiile organizate de Casa Osenat cumpărătorii riscă să achiziționeze scump obiecte fără valoare.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult