- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Elevii și-ar putea lua adio de la începerea anului școlar. Profesorii anunță o nouă grevă în România

04 Sep, 11:22 • Bumbeneci Diana
Noul an școlar ar putea avea de suferit. Profesorii ar avea în plan să facă din nou grevă, așa cum au încheiat și anul precedent.
Elevii și-ar putea lua adio de la începerea anului școlar. Profesorii anunță o nouă grevă în România

O nouă grevă în învățământ. În timp ce elevii au din ce în ce mai multe probleme la învățătură, cadrele didactice nu dau doi bani pe educație și vor să boicoteze începerea anului școlar. Astăzi, la ora 16:00, sunt așteptate la Guvern sindicatele din Educație, după ce au amenințat că vor declanșa din nou o grevă la începutul anului școlar, dacă noua lege a salarizării nu va fi gata.

Anul școlar, afectat de o nouă grevă

Sindicatele din educație au păstrat încă nemulțumirea legată de faptul că legea salarizării nu este gata, deși Guvernul le-a promis profesorilor că, pe 15 iulie, actul normativ va fi finalizat, iar aceștia vor știi cu cât le vor fi majorate salariile la începutul anului viitor. Anul școlar începe, iar cadrele didactice vor să boicoteze din nou educația elevilor.

Termenul a fost depășit cu mai bine de o lună și jumătate, însă legea este încă „în discuții”. Cadrele didactice au avertizat că, dacă nu văd majorarea cuprinsă în noua lege, de la 1 septembrie ies din nou în stradă.

Citește și: A plătit 100.000 de dolari pentru a fi înghețat ca să scape de cancer! Povestea lui James Bedford, primul om din lume care a ales criogenarea

Greva profesorilor
Greva profesorilor

În luna mai școlile au fost închise trei săptămâni. La vremea aceea, au fost discutate trei scenarii pentru majorarea salariilor cadrelor didactice. Profesorii vor să fie plătiți ca medicii.

Pentru a ține cont de limitările din Planul Național de Redresare și Reziliență, sindicatele au pus pe masa ministerului o propunere care încorporează sporurile în salarii, mai ales pentru personalul care lucrează în medii defavorizate.

Liderii de sindicat susțin că limitarea sporurilor la 20% nu este deloc o sarcină ușoară. Negocierile nu sunt ușoare.

După discuțiile purtate la Bruxelles, ministrul Finanțelor a anunțat că, dacă noua lege a salarizării și noua lege a pensiilor ar fi implementate simultan, România ar intra în incapacitate de plata.

Potrivit unor surse, Guvernul nu ia în calcul să întârzie aplicarea noii legi a pensiilor, însă legea salarizării ar putea fi implementată la o dată ulterioară.

Vezi și: Anunțul momentului pentru toți pensionarii din România. Șeful CNPP anunță schimbări majore. „OUG a fost adoptată în ședință de Guvern”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult