- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

eMAG amendat pentru un SMS. Greșeala companiei care i-a adus sancțiuni de la ANSPDCP

20 Jan, 09:18 • Cornel Ghimeșan
Cel mai mare retailer online din România a fost amendat după ce a trimis un SMS unei femei care ceruse ștergerea contului și adatelor sale din baza de date a companiei. Amenda ANSPDCP a fost de 1000 de euro.
eMAG amendat pentru un SMS. Greșeala companiei care i-a adus sancțiuni de la ANSPDCP

eMAG

, cel mai puternic magazin online din România, a fost amendat cu suma de 1000 de euro de ANSPDCP în urma unei anchete cu privire la protecția datelor. Totul a început de la un SMS trimis unei persoane. Mesajul se referea la ofertele comerciale ale retailerului. Problema a fost că persoana în cauză ceruse în prealabil ștergerea contului și a datelor sale din baza de date a companiei.

Citește și: Românii încep să conștientizeze importanța asigurărilor pentru locuință. Portofoliul Allianz-Țiriac a crescut cu 35%

„Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a finalizat în luna decembrie 2022 o investigație la operatorul Dante Internațional SA și a constatat încălcarea dispozițiilor articolului 17 din Regulamentul (UE) 2016/679.

Ca atare, operatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 4.918,6 lei (echivalentul a 1.000 euro). Investigația a fost demarată ca urmare a unei sesizări transmise de o persoană vizată prin care s-a reclamat faptul că operatorul Dante Internațional SA, deținătoarea emag.ro,  a încălcat dreptul la ștergere a datelor cu caracter personal”, se arată într-un anunț al instituției.

eMAG amendat de ANSPDCP
eMAG amendat de ANSPDCP

Ce a descoperit ANSPDCP în cadrul anchetei

În cadrul investigației efectuate, ANSPDCP a descoperit că eMAG ar fi transmis către numărul de telefon al persoanei vizate un SMS prin care era informat cu privire la ofertele comerciale ale societății, deși acesta solicitase anterior ștergerea contului și a datelor nerelevante.

ANSPDCP a mai constatat că Dante Internațional nu a aplicat toate măsurile necesare pentru a da curs solicitării persoanei vizate de a i se șterge datele personale, astfel încât a continuat să prelucreze datele acesteia prin transmiterea de mesaje comerciale nesolicitate.

„În același timp, în cadrul investigației, operatorului i s-a aplicat și măsura corectivă de a lua măsuri tehnice și organizatorice astfel încât să se asigure că dă curs efectiv cererilor prin care se exercită drepturile persoanelor vizate prevăzute de Regulamentul (UE) 2016/679, inclusiv cu privire la dreptul la ștergere”, se precizează în anunț.

Dante International este controlată de grupul sud-african Naspers și Iulian Stanciu, cu o participație de aproape 20%.

Alte articole: Vom scoate mai mulți bani din buzunare pentru rate! Anunț de ultim moment al Băncii Centrale Europene!

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult