- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vom scoate mai mulți bani din buzunare pentru rate! Anunț de ultim moment al Băncii Centrale Europene!

20 Jan, 08:45 • Polojan Tudor
Creșterea ratelor este una dintre măsurile luate de BCE pentru a micșora inflația. Instituția spune că anul nu va fi atât de negru pecât se preconiza.
Vom scoate mai mulți bani din buzunare pentru rate! Anunț de ultim moment al Băncii Centrale Europene!

Anunțul venit din partea Băncii Centrale Europene spune că ratele dobânzilor vor continua să crească cât timp va fi nevoie ca rata inflației să ajungă la procentul țintă de 2%. Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale, a declarat pentru Mediafax că inflația este extrem de mare din toate punctele de vedere, scrie știripesurse.ro.

De asemenea, președintele a subliniat faptul că piața muncii ar menține presiunea asupra prețurilor.

„Piaţa forţei de muncă din Europa nu a fost niciodată atât de dinamică precum este acum. Şomajul este la cel mai scăzut nivel comparativ cu ceea ce am avut în ultimii 20 de ani. Iar rata de participare, care contează şi ea, este, de asemenea, la un nivel foarte, foarte ridicat, iar acest lucru este destul de omogen în întreaga zonă euro”, a declarat Lagarde.

Mai citește și: Scandalul „Schengen” continuă! Iohannis distruge orice dezbatere cu privire la votul separat în JAI. „România nu renunță la Bulgaria”

Zona euro va avea rate mai mari/ sursa foto: lepoint.fr
Zona euro va avea rate mai mari/ sursa foto: lepoint.fr

Vești proaste pentru rate, vești bune pentru economie

Economia zonei euro dă semnale de îmbunătățire în ultima perioadă. Șefa BCE spune că viitorul va fi mulțumitor.

„Veştile au fost mult mai bune în ultimele săptămâni. Nu va fi un an strălucit, dar mult mai bun față de ceea ce ne temeam temea”, a spus ea.

În luna decembrie a anului trecut, inflația din zona euro a scăzut la 9,2% datorită costurilor mai mici la energie, arată ultimele statistici. În luna septembrie a anului trecut, aceasta era la 9,9%. Inflația de bază, însă, a crescut până la 5,2%, aceasta nefiind legată de fluctuația prețurilor la energie și alimente. Din cauza acestei creșteri, speranțele că explozia prețurilor a trecut sunt mici.

În ultimele luni, saltul prețurilor produselor alimentare, blocajele la nivelul ofertelor și redresarea post-pandemică a cererii a condus la generalizarea presiunilor asupra prețurilor și creșterea inflației.

Te-ar mai interesa: Probleme cu sistemele la Banca Transilvania. Aplicațiile au picat de ore întregi

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult