- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Emil Boc: „În Europa are loc astăzi bătălia finală între autoritarism și democrație”

09 Nov, 23:51 • Claudia Simion
Emil Boc spune că pandemia de Covid și războiul pornit de ruși în Ucraina a arătat că UE a avut viziune atunci când a decis să meargă pe drumul digitalizării și al decarbonificării.
Emil Boc: „În Europa are loc astăzi bătălia finală între autoritarism și democrație”

Vladimir Putin, în schimb, a rămas „ancorat în demonii trecutului”, a spus Emil Boc, în cadrul primei conferințe naționale privind PNRR.

Emil Boc i-a criticat pe politicienii europeni care dau vina pe Bruxelles pentru tot ce este rău. Primarul Clujului susține că a întâlnit această temă peste tot în Europa, dar în România nu e „atât de prezentă”.

„Neîncrederea în instituțiile europene pornește de la această greșeală a politicienilor care spun că tot ce e rău e de la Bruxelles și, tot ce-i bun, e de la noi”, a declarat marți Emil Boc, la prima ediție a Conferinței anuale privind implementarea PNRR.

Războiul din Ucraina a arătat importanța independenței energetice a României și a Uniunii Europene, după ce pandemia de COVID a validat decizia digitalizării, a mai spus Boc.

„Suntem toți în aceeași barcă și toți avem același interes comun. Uitați-vă la gândirea Comisiei Europene din 2019, (au fost) două teze mari: digitalizare și decarbonizare. A venit pandemia și ne-a ajutat digitalizarea să ne salvăm. Uitați-vă la eliminarea combustibililor fosili, a venit războiul din Ucraina și ne-a arătat cât de importantă e independența energetică a României și a Uniunii Europene. Am pornit pe acest drum în 2019 și s-a demonstrat că e corect”, a declarat Boc.

Citește și Succesul Clujului conform lui Emil Boc: Nu am vrut să avem mall-uri, ci universități

Conform spuselor primarului Clujului, războiul îi obligă pe europene să se miște mai repede ca să-și câștige independența energetică și să nu mai depindă de regimuri autoritare.

„Până la urmă, astăzi, e bătălia finală în Europa între autoritarism și democrație. Rusia trebuie să sufere o înfrângere strategică, astfel încât să nu mai fie capabilă în viitor să pună în pericol suveranitatea unei alte țări. UE a înțeles asta în urmă peste 70 de ani – după cum spunea Jean Monnet «mai bine sâ ne războim în jurul mesei, decât pe un câmp de luptă». Acest lucru nu l-a înțeles Putin care a rămas ancorat în demonii trecutului. Europa a ales o altă direcție”, a subliniat fostul premier.

Boc a vorbit și despre creșterile de prețuri pe care le suportă cetățenii.

„E adevărat, libertatea are un preț, noi am ales în 1989 Europa și libertatea. Știm ce a însemnat dominația sovietică și dictatura, noi știm mai ușor să alegem între libertate și autoritarism, dar, în același timp, trebuie să avem grijă … să găsim un echilibru necesar pentru a nu transforma această creștere a prețurilor la energie pentru populație și pentru firme într-o frustrare colectivă europeană care să pună în pericol viitorul democratic al Europei și viitorul democrațiilor din țările noastre prin creșterea curentelor populiste și extremiste”, a spus Boc.

Citește și Fostul senator acuzat de furt de curent, Cătălin Boboc, a demisionat din PNL: „Consider că este cel mai decent gest politic pe care îl pot face”

Tags: