- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Era dosarului cu șină a luat sfârșit în mod oficial! Instituțiile nu mai au voie să ceară niciun obiect de birotică. Președintele a promulgat legea!

04 Jan, 17:32 • Gabriela Andreescu
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 4 ianuarie, legea prin care este eliminat dosarul cu şină. Instituţiile nu mai pot solicita de la persoane fizice sau juridice niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie pentru soluţionarea cererilor pentru furnizarea unui serviciu public.
Era dosarului cu șină a luat sfârșit în mod oficial! Instituțiile nu mai au voie să ceară niciun obiect de birotică. Președintele a promulgat legea!

Mult-hulitul dosar cu șină, simbolul birocrației românești care le-a dat cetățenilor numeroase bătăi de cap de-a lungul vremii, și-a găsit într-un final sfârșitul. Președintele Klaus Iohannis a semnat pentru promulgarea legii care elimină acest pas neplăcut în soluționarea interacțiunilor cetățenilor cu aparatul de stat.

Ce prevede legea care elimină „dosarul cu șină”

Potrivit legii, instituțiile „nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie”, scrie Mediafax.

Legea are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016, în sensul instituirii în sarcina instituţiilor publice, organelor de specialitate ale administraţiei centrale şi locale şi persoanelor juridice de drept privat, care au obţinut, potrivit legii, statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, a unei obligaţii de a pune la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie sau în format electronic, pe pagina de internet proprie, modele de formulare sau cereri aferente serviciilor furnizate.

Citește și: Premierul Ciucă pune punct zvonurilor care spun că nu există bani pentru plata pensiilor: ”Există finanţare. Nu trebuie să avem niciun fel de temere în acest sens”

Dosarul cu șină va dispărea, în sfârșit, din interacțiunile cetățenilor cu statul
Dosarul cu șină va dispărea, în sfârșit, din interacțiunile cetățenilor cu statul

Deputaţii au votat pe 7 decembrie legea care prevede ca interdicţia de a solicita copii după acte emise de instituţii publice să fie extinsă şi la nivel local, nivel de universităţi şi companii de utilităţi. „Este un pas de normalitate”, spunea ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

„Această iniţiativă completează un proiect de anul trecut prin care instituţiile centrale au interdicţia de a solicita copii după acte emise de instituţii publice, astfel încât acum vom avea această interdicţie şi la nivel local, şi la nivel de universităţii şi la nivel companii de utilităţi. De asemenea, în urma unui amendament, practic se interzice dosarul cu şină prin lege. De asemenea, am interzis prin propunerea noastră xeroxurile din instituţiile publice, pentru că, inclusiv în 2022, la Sectorul 1 eşti trimis în cadrul Administraţie de taxe locale să îţi faci xerox şi trebuie să plăteşti şi copia şi puxul. Este un pas de normalitate”, afirma în plenul Camerei Deputaţilor Sebastian Burduja.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Camera Deputatilor cu 241 de voturi „pentru” şi 13 abţineri.

Proiectul a fost inițiat de trei deputați PNL, printre care ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja

Citește și: Într-o singură lună, Gazprom a scumpit gazele pentru Republica Moldova cu peste 50%

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult