- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Escrocherie uriașă în numele eJobs, mai mulți români au fost sunați din străinătate. Platforma de recrutare trage un semnal de alarmă: „Tentativă de fraudă internațională”

22 Nov, 12:17 • Bocioacă Bianca
Mai mulți români au raportat primirea unor mesaje neobișnuite pe WhatsApp, pretinzând că sunt de la eJobs. Mesajele, provenind de la numere internaționale, fac parte dintr-o tentativă de fraudă internațională.
Escrocherie uriașă în numele eJobs, mai mulți români au fost sunați din străinătate. Platforma de recrutare trage un semnal de alarmă: „Tentativă de fraudă internațională”

Fraudă la nivel internațional în numele eJobs. Hackerii se prezintă drept reprezentanți ai platformei de recrutare, încercând să obțină încrederea oamenilor. Compania a avertizat că acești indivizi folosesc numele platformei fără acordul lor și au obținut numerele de telefon din surse externe platformei.

Citește și: O nouă metodă de fraudă. Persoanele care investesc în monede virtuale trebuie să aibă grijă la aceste cerințe din partea platformelor aferente!

„Câțiva dintre voi ne-ați informat că recent ați primit o serie de mesaje ciudate pe WhatsApp de la persoane care pretindeau că reprezintă compania eJobs. Mesajele au fost similare cu exemplul de mai jos și au provenit de la numere internaționale.

Aceste mesaje fac parte dintr-o tentativă de fraudă internațională, în care hackerii pretind că reprezintă diferite platforme de joburi, căutând să câștige astfel încrederea oamenilor pe care îi contactează.

Din păcate, această fraudă a ajuns și în România și, dacă ai primit sau vei primi un astfel de mesaj, vrem să te asigurăm că acești indivizi folosesc numele eJobs fără acordul nostru și că au obținut numărul tău de telefon din alte surse, nu de pe platforma noastră, este mesajul transmis de eJobs utilizatorilor platformei.

Citește și: Ultima escrocherie care îi vizează pe românii vârstnici. Cum sunt păcăliţi prin „metoda împrietenirii”

Escrocherie în numele eJobs

Compania le reamintește utilizatorilor că datele lor sunt securizate, fiind distribuite numai angajatorilor cu acordul aplicantului. În cazul primirii unui astfel de mesaj, eJobs îndeamnă la precauție – nu apăsați pe linkurile din mesaj, nu furnizați date bancare sau personale, blocați numărul de telefon și raportați incidentul în WhatsApp.

Platforma de recrutare subliniază că recruiterii le pot trimite mesaje pe WhatsApp, după un apel telefonic prealabil, provenind din România, în limba română, cu un salut personalizat și menționând detaliile relevante pentru contactul respectiv, scrie stiridiaspora.ro.

„În cazul în care ai primit sau vei primi și tu un astfel de mesaj, te îndemnăm:

  • Să NU dai click pe linkurile din acel mesaj
  • Să NU oferi date personale sau bancare acestor persoane
  • Să blochezi numărul de telefon de la care ai primit mesajul
  • Să îl raportezi direct în WhatsAp

Ocazional, recruiterii eJobs trimit într-adevăr mesaje pe WhatsApp, în cazul în care persoana contactată nu a putut răspunde la telefon. Iată cum poți recunoaște mesajele reale din partea noastră:

  • Ele vin întotdeauna în urma unui apel telefonic în prealabil, de la un număr de telefon din România
  • Sunt în limba română, cu excepția situațiilor în care tu, candidatul, nu vorbești fluent limba română (lucru vizibil în CV-ul tău)
  • Conțin o formă de salut cu numele tău
  • Conțin numele întreg al recrutorului
  • Menționează rolul pentru care ai fost contactat, care se potrivește cu abilitățile / experiența ta
  • Menționează compania care caută angajați
  • Nu solicită date bancare sau alte informații cu caracter personal”, mai precizează platforma de recrutare.