- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Este durere în Capitală! Vestea proastă care le-a stricat anul nou bucureștenilor

04 Jan, 12:33 • Cornel Ghimeșan
Anul 2023 a început cât se poate de prost pentru cetățenii care locuiesc în Capitală. În contextul în care persoanele racordate la sistemul centralizat de termoficare au înghețat în case, s-au trezit cu facturi uriașe la întreținere.
Este durere în Capitală! Vestea proastă care le-a stricat anul nou bucureștenilor

Facturile la întreținere au atins sume record pentru ultimele luni din 2022 pentru cei racordați la sistemul centralizat de termoficare, cu toate că mulți nu au avut parte de căldură și apă caldă întotdeauna din cauza avariilor sau lucrărilor de reabilitare. În Capitală problema este cu mult mai gravă decât în restul țării, având în vedere că mii de blocuri nu au beneficiat de apă caldă sau căldură în ultimele două luni ale anului.

Citește și: 2023 anul apocalipsei economice! Dana Budeanu: „Doamna Meloni este pe coperta The Economist, asta înseamnă că trebuie să fim atenți la Italia”

Facturile au explodat în lunile de iarnă

Scumpirile la energie din 2022 au adus facturile multor români la prețuri greu de suportat, chiar dacă în ultimele două luni mii de blocuri din Capitală au fost fără apă caldă sau căldură. Astfel, pentru un apartament cu 2 camere din București, fără apă caldă și căldură cel puțin jumătate din luna noiembrie, oamenii au plătit undeva între 400 și 500 de lei la întreținere, transmite Antena 3 CNN.

Este durere în Capitală! Vestea proastă care le-a stricat anul nou bucureștenilor
Este durere în Capitală! Vestea proastă care le-a stricat anul nou bucureștenilor

Comparând facturile din luna noiembrie 2022 cu cele din aceeași perioadă a anului trecut, oamenii trebuie să scoată din buzunar cu 37% la mulți bani. De asemenea, costurile cu termoficarea sunt cu 58% mai mari decât în ultimii doi ani, la gaz creșterea e de două ori și jumătate iar la electricitate creșterea e de aproape cinci ori.

În Capitală continuă reabilitarea rețelei de termoficare

În Capitală, primăria a reușit să obţină o finanţare nerambursabilă de 242 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, pentru modernizarea a 30 de kilometri de reţea de termoficare, după cum anunțat edilul general, Nicuşor Dan, în ultima lună a anului trecut.

„Suma reprezintă 85% din valoarea totală a lucrărilor, restul de 15% fiind din surse proprii. Au fost selectate pentru înscrierea în program patru din cele şapte obiective, cu o lungime totală a conductelor de 30 kilometri”, scrie Nicuşor Dan, pe Facebook.

Patru obiective pentru care PMB a obţinut cofinanţare:

  • Magistrala 1 Sud – Pantelimon – 12 km – în lucru;
  • Magistrala II Sud Mihai Bravu – 9 km – în etapa de evaluare a ofertelor depuse în cadrul licitaţiei;
  • Magistrala II – III Grozăveşti- 11 km – în lucru;
  • Magistrala Progresu Berceni – 7,8 km – în lucru.

„În ceea ce priveşte celelalte trei obiective ale proiectului, două au fost executate în proporţie de 95%, iar ultimul se află în execuţie, cu un stadiu de realizare de 70% – şantierul deschis în zona Ferentari. Programul Termoficare este implementat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în perioada 2019 – 2027 şi este un program multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor”, menţionează primarul general.

Alte articole: Ce planuri are Guvernul, în caz de recesiune. Ce se va întâmpla cu prețurile la energie, carburanți și alimente

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult