- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este oficial! A fost promulgată legea pentru românii care vor să iasă mai devreme la pensie! Lista localităților unde se va putea acest lucru

21 Jul, 19:01 • Bumbeneci Diana
Românii din mai multe localități vor putea ieși mai devreme la pensie. Klaus Iohannis a semnat decretul.
Este oficial! A fost promulgată legea pentru românii care vor să iasă mai devreme la pensie! Lista localităților unde se va putea acest lucru

Lista localităților unde se poate ieși cu doi ani mai repede la pensie,. Românii nu primesc nicio penalizare. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind sistemul unitar de pensii publice, care prevede extinderea numărului de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.

Mai mulți români vor putea ieși mai devreme la pensie

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în cursul zilei de azi, legea pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care prevede extinderea numărului de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, din zonele afectate de poluare remanentă.

Actul normativ prevede reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum și pe o rază de 8 km în jurul acesteia, prin extinderea numărului de localități.

pensie
pensie

Legea introduce noi localități în care se poate ieși la pensie mai devreme. Este vorba despre Bistra, Ocna Mureş, Sălciua din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comăneşti din judeţul Bacău, Codlea din judeţul Braşov, Clejani şi Giurgiu din judeţul Giurgiu, Letca Nouă din judeţul Gorj, Băiuţ, Borşa, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş, Comarnic, Floreşti, Valea Călugărească din judeţul Prahova şi Videle din judeţul Teleorman în lista zonelor pentru care locuitorii acestora pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.

Conform documentului de lege aprobat de Klaus Iohannis azi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani.

Este vorba despre cei care au locuit în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos şi neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.

Ai mai putea citi și: Cererea pentru transport intermodal, mai mare cu 50%. Rețeaua feroviară rămâne o problemă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult