- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este oficial! Contribuția la Pilonul II de pensii va crește de la 3,75% la 4,75% începând cu data de 1 ianuarie 2024!

13 Dec, 18:01 • Oprea Alina
În mod oficial, a fost conformat, din partea Ministerului Finanțelor, că Pilonul II de pensii va crește de la 3,75% la 4,75%, începând cu data de 1 ianuarie 2024!
Este oficial! Contribuția la Pilonul II de pensii va crește de la 3,75% la 4,75% începând cu data de 1 ianuarie 2024!

În decursul zilei de miercuri, Ministerul Finanțelor a publicat Ordonanța de Urgență pentru anul 2024, care dispune de zeci de modificări fiscal-bugetare, survenite pe ultima sută de metri din 2023. Aceasta include majorarea virată de salariații români la un fond de pensii private Pilon II de la 3,75% la 4,75% de la începutul anului 2024.

Ai putea fi interesat și de: Pilonul II de pensii va fi de neatins! Nicolae Ciucă a afirmat că este o asumare la nivel de coaliție și o creștere a contribuției cu un procent, de la 1 ianuarie 2024!

Contribuția la Pilonul II crește!

Mai mult decât atât, neclaritățile legislative vor fi eliminate. Acest lucru semnifică faptul că impozitarea plățilot efectuate de administratorii Pilon II rămâne la un procent de aproximativ 10%, și nu cu pragurile progresive de 15% și 20% de la pensiile speciale, conform celor de la Ziarul Financiar.

Pilonul II crește!
Pilonul II crește!

Orice majorare a contribuției se va reflecta în economiile de bătrânețe ale salariaților români. Ordonanța de Urgență care a fost publicată în decursul zilei de miercuri consfințește majorarea la un procent de 4,75%, după ce o formă anterioară, din urmă cu câteva săptămâni din spațiul public, prevedea amânarea majorării contribuției.

Mai mult decât atât, Nicolae Ciucă a precizat faptul că Pilonu II de pensii va fi de neatins și că este o asumare la nivel de coaliție.

Au fost analizate anumite anexe de Ziarul Financiar din Ordonanța de Urgență, iar potrivit acestora salariații români vor vira 17,3 miliarde de lei la findurile de pensii private Pilon II în anul 2023, ceea ce înseamnă o majorare cu 35% față de estimarea pentru anul 2023 ce a fost publicată de Ministerul Finanțelor.

Majorarea contribuției înseamnă viramentele vor fi de aproximativ 1,4 miliarde de lei, în medie, lunar, ceea ce semnifică o creștere cu aproximativ 300 milioane de lei. Majorarea aceasta va putea fi regăsită și în lichiditatea bursieră de la București în contextul îân care fondurile de pensii private Pilon II sunt cei mai mari investitori, cu dețineri semnificative, precum 26% din Banca Transilvania, 31% din Fondul Proprietatea, 14% din Petrom, conform celor comunicate de știripesurse.

Ai putea fi interesat și de: Curtea Constituțională își motivează Decizia! Pensiile speciale ale parlamentarilor, tăiate doar pentru viitor. Persoanele care au un mandat întreg beneficiază în continuare