- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este oficial! Guvernul anunță că profesorii își iau adio de la salarii mărite în 2023

29 Mar, 16:45 • Bumbeneci Diana
Salarizarea profesorilor a fost scoasă din Legea Educației. Proiectele aprobate de Guvern vor fi dezbătute în procedură de urgenţă în Parlament, însă cel puțin pentru prima parte a anului 2023, profesorii își iau adio de la salarii mărite.
Este oficial! Guvernul anunță că profesorii își iau adio de la salarii mărite în 2023

Profesorii mai au de așteptat până vor primi mai mulți bani. Proiectele de legi ale Educaţiei au fost aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri şi vor fi transmise pentru dezbatere şi adoptare în Parlament, în procedură de urgenţă, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunță Agerpres.

Profesorii mai au de așteptat până primesc salarii mai mari

„Am primit toate avizele, am integrat punctele de vedere venite de la experţii tuturor ministerelor care un cuvânt de spus în ceea ce înseamnă procesul educaţional, au fost prezentate în şedinţa de Guvern de astăzi şi suntem în momentul în care forma lor agreată în Guvern merge pentru dezbatere parlamentară. A fost aprobată o procedură de urgenţă, în aşa fel încât în Parlament să putem purta discuţia cu Comisiile reunite de educaţie.

Intrăm astfel într-o nouă dinamică şi mă bucur că putem intra într-o dezbatere cu membrii Parlamentului, în aşa fel încât, în cel mai scurt timp posibil, să putem începe, să putem demara reformele atât de necesare pentru sistemul de educaţie”, a precizat Ligia Deca, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului.

Deca a mai transmis și că pachetul de legi se bazează pe viziunea generată de proiectul „România Educată”

„Proiectul a reunit dezideratele şi viziunea în ansamblu a societăţii în ceea ce priveşte educaţia la orizontul anului 2030, iar legile educaţiei vin alături de reformele deja incluse în PNRR să ne conducă către acele obiective pe care ni le-am propus.

Şi, aici, foarte pe scurt, mă pot referi la centrarea sistemului educaţional pe elev, stimularea potenţialului pe care fiecare copil îl are şi acompanierea potenţialului de la educaţie timpurie până la maturitate, până la învăţarea adulţilor. Ne referim şi la deziderate care ţin de creşterea calităţii şi creşterea nivelului de alfabetizare funcţională. Ne referim, sigur că da, şi la creşterea echităţii, reducerea abandonului şcolar, tot ceea ce ţine de desegregare şi de includerea copiilor diferiţi, cu particularităţi diferite, în şcoli, în aşa fel încât să putem beneficia de acest potenţial minunat pe care copiii români îl au”, a punctat Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei a susţinut că au fost incluse în cele două legi şi lecţiile învăţate ca urmare a „crizelor succesive” din ultimii ani.

„Fie că ne referim la pandemie şi la digitalizarea pe care sistemul educaţional a experimentat-o în această perioadă şi care se va transforma într-o normalitate la nivelul şcolilor, fie că ne referim la crize de tip geopolitic, precum războiul din nordul ţării, care ne învaţă să punem accent pe rezilienţă, pe educaţie media, pe combaterea ştirilor false, pe gândire critică şi pe subiecte mai tehnice, dar foarte necesare, cum sunt de exemplu cele legate de siguranţa cibernetică”, a arătat Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat miercuri, după adoptarea în şedinţa de Guvern a legilor educaţiei naţionale, că a fost scos din legi acel articolul care vorbea despre grila de salarizare care ar porni de la nivelul salariului mediu pe economie, pentru că s-a agreat în discuţia cu reprezentanţii sindicatelor, care a precedat şedinţa de Guvern, ca această garanţie să fie introdusă în legea salarizării.

Ligia Deca, despre salarii pentru profesori
Ligia Deca, despre salarii pentru profesori

„Este vorba de articolul care vorbea despre grila de salarizare care ar porni de la nivelul salariului mediu pe economie, s-a agreat în discuţia cu reprezentanţii sindicatelor, care a precedat şedinţa de Guvern, ca această garanţie să fie introdusă în legea salarizării”, a spus ministrul.

Deca a precizat că ”angajamentul politic există în continuare la nivelul coaliţiei ca debutanţii în învăţământ să plece de la salariul mediu pe economic, ca nivel minim pentru a fi stimulaţi şi pentru a avea cei mai buni profesori la clase”.

Cât despre prevederile privind diversitatea şi orientarea sexuală şi introducerea materiei Religie la Bacalaureat, Ligia Deca a spus că poartă discuţii continuu, cu reprezentanţii cultelor şi există un dialog instituţional în acest sens.

„Diversitatea, aşa cum este ea definită în lege, se referă la particularităţile copiilor (..) mi se pare normal ca un copil care provine din mediul rural să fie sprijinit la fel ca un copil care vine din mediul urban. Cred că diversitatea este o bogăţie în educaţie şi definiţia din actul normativ subliniază acest lucru. Aşa cum am mai spus, motto-ul UE este Uniţi în diversitate deci nu avem în niciun fel intenţia ca prin pachetul legislativ să ne referim la ceea ce am văzut şi eu în declaraţia cultelor. Nu avem nicăieri în lege sintagma ideologie de gen”, a spus ea.

Ligia Deca a mai transmis că din punctul ei de vedere legile sunt clare şi se pot face îmbunătăţiri în Parlament. Ministrul Educaţiei a spus că legile educaţiei au primit toate avizele şi au intregat punctele de vedere de la experţii ministerelor.

Suntem în momentul în care forma lor, agreată în Guvern, merge în dezbatere parlamentară, a fost aprobată o procedură de urgenţă, în aşa fel încât în Parlament să purtăm discuţia cu comisiile reunite de educaţie”, a mai arătat Deca.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult