- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este oficial. Președintele Klaus Iohannis a promulgat azi legea bacșișului. Acesta va fi trecut pe nota de plată

23 Dec, 15:05 • Bumbeneci Diana
După ce s-au scumpit toate serviciile, acum și bacșișul va fi obligatoriu. Legea a fost promulgată astăzi de Klaus Iohannis.
Este oficial. Președintele Klaus Iohannis a promulgat azi legea bacșișului. Acesta va fi trecut pe nota de plată

Bacșișul va fi pe nota de plată! După lungi dezbateri, președintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, legea care prevede ca bacșișul să fie trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal. Va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Nota de plată va conține și bacșișul

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Este vorba desprelegea care reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal.

Camera Deputaților a aprobat legea pe 13 decembrie. Proiectul a primit undă verde, fiind votat cu 189 de voturi „pentru”, 34 „contra” și 47 de abțineri.

Citește și: Ce se va întâmpla cu ratele românilor în 2023? În 2022 s-au raportat creșteri și de 58% ale creditelor

bacșiș obligatoriu
bacșiș obligatoriu

Conform raportului realizat de membrii comisiei de industrii și buget finanțe, proiectul de lege stabilește oficial definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.

Potrivit unui amendament, operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.

În acest sens, nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

Toate aceste schimbări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Nerespectarea acestor dispoziţii pva duce la sancțiuni cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei. Proiectul a fost inițiat în 2019 de fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici.

Citește și: Vin bani de la APIA. Directorul Adrian Pintea confirmă când vor fi făcute plățile

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult