- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este oficial! Utilizarea făinii din insecte devine interzisă prin lege. Ce se va regăsi pe eticheta produselor alimentare

05 Sep, 22:37 • Constantin Cristina
Senatul a aprobat o lege care interzice utilizarea făinii din insecte în produsele tradiționale românești, inițiată de Marcel Ciolacu. Iată ce se va regăsi pe eticheta produselor alimentare.
Este oficial! Utilizarea făinii din insecte devine interzisă prin lege. Ce se va regăsi pe eticheta produselor alimentare

Premierul Marcel Ciolacu a inițiat un proiect de lege care a fost aprobat de către Senat și prevede interzicerea făinii din insecte în produsele tradiționale, potrivit Agerpres.

Așadar, au fost înregistrate 66 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi 12 abțineri. Comisiile raportoare (de agricultură şi economică) din Senat au înlocuit în proiect sintagma „făină de insecte” cu alimente noi autorizate.

Citește și: Făina de insecte ar putea fi interzisă prin lege. Marcel Ciolacu: „Am depus astăzi proiectul de lege”

Este oficial! Utilizarea făinii din insecte devine interzisă prin lege. Ce se va regăsi pe eticheta produselor alimentare

De asemenea, conform unei schimbări introduse de comisiile responsabile și aprobată de plen, sunt specificate în regulamentele europene anexele care detaliază variantele de utilizare (înghețată, sub formă de pastă, uscată, pudră, parțial degresată), condițiile sub care alimentele noi pot fi integrate în produsele alimentare, categoriile specifice de produse în care pot fi aplicate și limitele maxime permise.

„Se interzice prepararea şi comercializarea produselor sub denumirea utilizată iniţial, dacă acestea au printre ingrediente alimente noi autorizate. În denumirea produselor se utilizează denumirile legale sau denumirile curente sau denumirile descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele ‘cu…’, ‘din…’ urmată de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proporţia acestuia în produsul finit”, se mai arată în propunerea legislativă.

făină din insecte
făină din insecte

Potrivit sursei citate, Pe eticheta produselor alimentare se va regăsi denumirea alimentului nou autorizat astfel: vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcţie de forma utilizată; larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă; pulbere parţial degresată de greier de casă; lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.

Mai mult, conform proiectului de lege, este prevăzut că pe ambalajele produselor alimentare care conțin alimente noi, cum ar fi larvele gândacului de făină, lăcusta călătoare, viermele galben de făină sau greierul de casă, trebuie să fie specificat că acest ingredient poate provoca reacții alergice la consumatorii cu alergii cunoscute la acarieni sau crustacee și produse derivate din acestea. Această mențiune trebuie să fie plasată în proximitatea imediată a listei de ingrediente.

Nerespectarea prevederilor legii constituie contravenție şi se sancționează cu amendă de la 10.000 la 100.000 lei, constatarea contravențiilor şi aplicarea sancțiunilor făcându-se de către reprezentanții Autorității Naționale Pentru Protecția Consumatorilor. Legea va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial

Alte articole: Prețul șocant din supermarket-uri al unui kilogram de făină. Cât trebuie să scoată din buzunare românii pentru acest produs în 2023?